economie

23 sep 2015, 16:04

Jonge Groninger Rick Bakker succesvol met smoothies

Jonge Groninger Rick Bakker succesvol met smoothies

Hoe kun je succesvol worden met smoothies? Vraag dat maar even aan de jeugdige stad-Groninger ondernemer Rick Bakker. Hij is namelijk op twee manieren succesvol met smoothies.

 

Rick Bakker heeft vorig jaar deelgenomen aan de Ondernemersacademie Groningen. Hij heeft onlangs zijn ondernemersdroom laten uitkomen. In april is hij gestart met zijn eigen bedrijf ‘MySmoothie’ waarmee hij smoothies levert aan scholen. Eind augustus heeft hij ook een eigen winkel geopend: ‘Smoothie&Go’ aan de Herestraat 102b in Groningen.

Rick kwam op zijn bedrijfsidee tijdens het volgen van het traject aan de Ondernemersacademie. Hij is blij dat hij toen voor dit traject heeft gekozen. ‘Zonder de Ondernemersacademie Groningen zou ik nooit zover gekomen zijn. Ik was waarschijnlijk niet eens met ‘MySmoothie’ begonnen’, vertelt Rick. ‘De Ondernemersacademie maakt het ook mogelijk om een eigen netwerk op te bouwen. Je leert er mensen kennen die op dat moment en zeker ook later veel voor je kunnen betekenen’.

Wil je meer weten over Rick en hoe hij zijn droom heeft waargemaakt? Bekijk dan hieronder het hele interview.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zou je een korte omschrijving kunnen geven van ‘My Smoothie’?

 

In april dit jaar ben ik met mijn cateringbedrijf ‘My Smoothie’ begonnen. Na enig succes wilde ik een eigen plek om de smoothies te kunnen maken. Ik ben op zoek gegaan naar een bedrijfsruimte in de binnenstad. Via een goede kennis kwam ik terecht op de plek waar mijn winkel nu zit. Ik zocht  eigenlijk een ruimte om de smoothies te kunnen bereiden en niet om ze daar ook ter plekke te verkopen. Een eigen winkel zag ik eerst niet zitten. Uiteindelijk besloot ik om het wel te doen, je bent  tenslotte een ondernemer. Ik ben een week lang elke dag van 7 uur ’s ochtends tot 1 uur ‘s nachts bezig  gegaan met het opzetten van de winkel. Na de opening van ‘Smoothie & Go’ verliep het in het begin nog heel stroef. Ik moest het hele proces eerst nog onder de knie zien te krijgen, maar na veel frustratie en hard werken heb ik het toch voor elkaar gekregen. Gelukkig heb ik veel vrienden en familie die bereid zijn me te helpen en tips te geven. Een vriend helpt mij bijvoorbeeld ook tijdelijk even in de winkel. Toch krijgt de catering nog steeds mijn hoofdaandacht. Daar heb ik nog vele plannen voor in de toekomst.

 

Hoe ben je op het idee gekomen? Had je dit idee al voordat je aan de Ondernemersacademie Groningen begon?

 

Nee, ik kreeg dit idee pas tijdens de Ondernemersacademie Groningen. Mijn zus was thuis een keer een smoothie voor mij aan het maken en die vond ik heel erg lekker. De volgende dag had ik eigenlijk weer zin in een smoothie, maar mijn zus was niet thuis. Ik had op dat moment geen zin om er zelf een te gaan maken. Toen kwam ik op het idee van een ‘smoothie automaat’. Er zijn vast meer mensen zijn die smoothies erg lekker vinden, maar gewoonweg geen zin of geen tijd hebben er een klaar te maken. Mijn idee was dus dat de smoothies volledig geautomatiseerd voor je gemaakt worden. Deze automaten wil ik graag in de kantines van bedrijven en scholen hebben staan.

 

Kun je beschrijven hoe een gemiddelde dag er nu voor jou uitziet?

 

Op dit moment is het elke dag vooral op tijd aanwezig zijn, voorbereiden, opschrijven, uitwerken en de winkel runnen. Elke dag moet ik klantvriendelijk zijn en hard werken. De smoothies maak ik elke dag vers, ik ga voor een hoge kwaliteit. Op dit moment houd ik me vooral bezig met de winkel. De catering komt later weer, dan ga ik met een mapje langs bedrijven en vraag ik of ze gratis smoothies in de pauzes willen ontvangen. Dit mogen ze één dag uitproberen. Wanneer dit goed bevalt en het bedrijf tevreden is over de service die ik ze kan verlenen, maak ik een contract met ze op..

 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je van de Ondernemersacademie Groningen hebt geleerd voor het opstarten van je bedrijf? Wat kwam erg goed van pas?

 

Ik heb geleerd dat ondernemen een manier van denken is. Ondernemen is gewoon doen, niet te lang nadenken. Na de start kijk je wel waar het schip strandt. Je kunt altijd weer je plan bijstellen. Dat heb ik ook gedaan, door een winkel te beginnen. Dat was in het begin nooit mijn plan geweest.

 

Zou je de Ondernemersacademie Groningen aanraden?

 

Ja, absoluut. Ik was eigenlijk altijd al bezig met ondernemen. Ik begon er op de middelbare school al mee. Veel scholieren dronken blikjes energiedrank op school. Toen ben ik bij de Albert Heijn treetjes energiedrank gaan inkopen en verkocht ik de blikjes voor 50 cent op school. Op elk blikje had ik dan 30 cent winst. Naast deze blikjes ben ik ook koptelefoons gaan verkopen. Deze bestelde ik uit buitenland en verkocht ik door. Ook heb ik een stuk of 5 boten ingekocht en weer verkocht. Je bent ondernemer of je bent het niet. Als je droomt om zelf iets op te zetten, dan moet je het gewoon doen. Het is belangrijk om een netwerk te krijgen. Met de juiste personen in contact komen, daar bereik je heel veel mee. De Ondernemersacademie Groningen maakt dat mogelijk. Daar leer je mensen kennen die op dat moment en zeker ook later veel voor je kunnen beteken. Je netwerk is overal belangrijk voor.

 

Hoe zie je ‘My Smoothie’ voor je in de toekomst? Wat zijn je plannen?

 

Wat ik altijd nog gewild heb voor mijn cateringbedrijf, zijn de volledig geautomatiseerde smoothie automaten. Deze automaten komen dan in kantines van scholen en bedrijven te staan. Daarnaast is het mijn droom om een imperium aan smoothie winkels in meerdere steden op te bouwen. ‘My Smoothie’ is dan het hoofdbedrijf. Deze winkels moeten een gezonde, simpele en frisse uitstraling hebben. Ik kom zelf uit de ‘winkelwereld’ en ben een hele tijd teamleider van de Albert Heijn geweest. Daardoor ben ik alle ins en outs te weten gekomen. Al kun je een winkel misschien wel 100 smoothies per dag verkopen, aan een school kun je misschien wel 300 smoothies per dag verkopen! Daarom wil ik mijn cateringbedrijf laten groeien. Het geld wat ik dan met mijn cateringbedrijf verdien, kan ik weer investeren in de groei van mijn winkels.

 

Tip van Rick:

Als je twijfelt of ondernemen wel wat voor jou is: altijd doen! De Ondernemersacademie Groningen is daar een grote steun voor. Ik ben ontzettend blij dat ik dit traject heb gevolgd. Je krijgt alleen maar spijt van de dingen die je niet doet.