economie

08 jun 2012, 10:10

Jaarlijks Winddag in ‘windmolenprovincie’ Groningen

Op vrijdag 15 juni vindt in Groningen de jaarlijkse Winddag plaats. Tijdens de Winddag, in de Oosterpoort, is er aandacht voor lokaal draagvlak voor windenergie, de kansen van offshore windenergie, ruimte voor wind op land, de Green Deal en het innovatieprogramma Wind op zee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de organisatie wordt het een interactieve dag met workshops en paneldiscussies. Meerdere bedrijven en organisaties actief in windenergie presenteren zich op een windmarkt. Ook wordt de Nederlandse winnaar van de wereldwijde fotowedstrijd van de Europese Wind Energie Associatie EWEA bekend gemaakt. De dag wordt afgesloten met een politiek debat met in elk geval de Tweede Kamerleden Paulus Jansen (SP), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Jhim van Bemmel (PVV) en Tjeerd van Dekken (PvdA).

Dat de jaarlijkse, landelijke Winddag in Groningen wordt gehouden is niet zo vreemd: Groningen is de tweede provincie van Nederland als het gaat om windmolens op land. Nu al staat bij de Eemshaven en in Delfzijl in totaal 356 megawatt aan opgesteld vermogen. Bovendien zijn er veel mogelijkheden voor offshore wind. Vanuit de Eemshaven wordt gebouwd aan de nabijgelegen Duitse offshore windparken. Tegelijk spelen veel bedrijven uit het Energy Valley-gebied in Noord-Nederland in op de kans die de nieuwe Nederlandse offshore windparken gaan bieden, die gebouwd zullen worden ten noorden van Schiermonnikoog.

Volgens gedeputeerde Wilma Mansveld zet Groningen stevig in op de ontwikkeling en realisatie van duurzame energie, zoals on- en off shore wind. “Het biedt kansen voor groene groei. Bovendien past het binnen onze positie als de Energyport van Nederland. Wij zien kansen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid op het gebied van on- en offshore wind voor heel Noord-Nederland. Samen met onze Energy Valley partners werken we aan de juiste randvoorwaarden om deze bedrijfstak goed te kunnen faciliteren.”

Jaarlijks wordt wereldwijd op 15 juni de Global Wind Day georganiseerd. In Nederland gebeurt dat door de Nederlandse Wind Energie Associatie NWEA. Dit jaar in samenwerking met de Provincie Groningen, RWE/Essent, Energy Valley, Groningen Seaports en KDE Energy. De winddag is het jaarlijkse evenement in Nederland voor de windsector om elkaar te ontmoeten en in
gesprek te gaan over de kansen en bedreigingen voor windenergie in Nederland. De Winddag is algemeen toegankelijk, maar aanmelden is noodzakelijk.