Economie

Is er sprake van een ‘horeca-tsunami’ in Groningen?

Het horeca-aanbod in Groningen wordt steeds gevarieerder. Zó gevarieerd dat horeca andere detailhandel lijkt te verdringen, en dat sommige ooit afwisselende winkelstraten vooral uit restaurants lijken te bestaan. Er wordt zelfs gesproken over een ‘horeca-tsunami’ in Groningen, omdat veel winkelpanden die leeg zijn gekomen opnieuw worden ingevuld met horeca. Maar hoe is de situatie in de horeca en de overige detailhandel in Groningen nu werkelijk?


Leestijd: 1 minuut

OMT adviseert korte lockdown van twee weken
OMT adviseert korte lockdown van twee weken

Dat komt aan de orde tijdens een bijeenkomst morgen, dinsdag 4 februari, van de gemeente Groningen in het voormalige gemeentehuis van Haren. Daar worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de situatie van de detailhandel en de horeca in Groningen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Groningen, omdat de gemeente dit jaar wil komen met een beleidsactualisatie voor onder andere de detailhandel en horeca.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Bureau Ruimtelijke Ordening (BRO). De eerste resultaten zullen worden gepresenteerd en tal van betrokkenen kunnen er dan een eerste reactie op geven. Daarna werkt BRO aan definitieve onderzoeksrapporten die dan over twee maanden klaar moeten zijn. In het vierde kwartaal hoopt wethouder Paul de Rook van Economische Zaken dan met voorstellen te komen voor een geactualiseerd beleid.

Tijdens  de bijeenkomst dinsdag zijn winkeliers, horecaondernemers en andere betrokkenen uitgenodigd.

Ook aanwezig is Koninklijke Horeca Nederland (KHN), dat op actualisatie van het gemeentelijke beleid had aangedrongen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is er veel te veel horeca in de stad, en zijn er nu al straten waar alleen nog maar daghoreca is en amper nog gewone winkels.