economie

25 sep 2017, 10:10

Investering in robot levert nieuwe banen op bij lenzenproducent Ophtec

Investering in robot levert nieuwe banen op bij lenzenproducent Ophtec

Het Groninger bedrijf Ophtec gaat investeren in een collaboratieve robot. Deze Cobot, die ‘samenwerkt’ met mensen, wordt ingezet voor de productie van een nieuw ontwikkelde implanteerbare multifocale ooglens. De Cobot zorgt voor een grotere nauwkeurigheid en effectievere bezetting van de huidige machine. Bovendien bespaart hij energie. Door de automatisering stijgt de omzet en komen er zes nieuwe banen bij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het familiebedrijf Ophtec is opgericht in 1983. Het is gespecialiseerd in ontwikkeling en productie van Intra-oculaire lenzen (implantaatlenzen) en instrumenten voor de oogheelkunde. Er werken ruim 120 mensen. Naast het hoofdkantoor in Groningen zijn er acht buitenlandse vestigingen. De producten worden wereldwijd verkocht; zo’n 90 tot 95 procent wordt geëxporteerd.

Met de huidige productiewijze gebeurt nog veel handmatig. Dit kost veel tijd en kan alleen overdag. Met de Cobot kunnen 24 uur per dag zeven dagen per week onbemand lenzen geproduceerd worden. Toch levert de automatisering naar verwachting ook zes nieuwe banen op. Doordat het gaat om multifocale lenzen, op maat gemaakt voor de patiënt, is er zowel vanuit de klinische afdeling als vanuit de verkoop afdeling meer inzet nodig. Bovendien neemt het aantal geproduceerde lenzen toe. Daarom zijn in de logistiek en productie ook meer mensen nodig. In de uitvoering zal Ophtec de komende periode bekijken of de Cobot ook in andere processen ingezet kan worden.

De provincie Groningen draagt voor de aanschaf van de Cobot 25.000 euro subsidie bij uit het programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van Groningen@Work.

Groningen@Work
Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers aan deel kunnen nemen of een beroep op kunnen doen. De bijdrage die Opthec heeft gekregen is afkomstig uit de subsidieregeling Programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 2.