economie

24 apr 2017, 10:10

Hoogleraren: kolencentrales dicht en gaskraan binnen vijftien jaar naar nul

Hoogleraren: kolencentrales dicht en gaskraan binnen vijftien jaar naar nul

Een groep van negentig hoogleraren heeft in een open brief het nieuwe kabinet opgeroepen om 200 miljard euro te investeren in groene energie en duurzaamheid. De hoogleraren pleiten in de brief voor het binnen drie jaar sluiten van alle kolencentrales en het binnen vijftien jaar stoppen van de gaswinning. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De wetenschappers doen publiceerden maandag een open brief in dagblad Trouw met daarin twaalf concrete aanbevelingen.

Groningen
De gaswinning in Groningen moet volgens de wetenschappers binnen vijf jaar terug naar 12 miljard kuub per jaar. De gaskraan moet binnen vijftien jaar helemaal dicht. Ook moet er een schadefonds komen met vijf miljard euro, waarbij alle Groningers met schade kunnen worden geholpen. Dat moet ervoor zorgen dat Groningen de voorbeeldprovincie kan worden voor de transitie naar een aardgasloze economie.

Koploper
Daarnaast willen ze dat er een kilometerheffing komt voor automobilisten, dat er meer geld wordt uitgetrokken voor het klimaatneutraal maken van woningen en dat er een aparte minister voor Energie en Klimaat komt. De investeringen zorgen ervoor dat Nederland koploper wordt op het gebied van duurzame economie. Dat zorgt ook voor banen, innovatie en een nieuw economisch perspectief.