economie

08 feb 2015, 12:12

Henk Bleker waarschuwt politiek voor "uitslaan veenbrand in Groningen"

Henk Bleker waarschuwt politiek voor "uitslaan veenbrand in Groningen"

Oud-CDA partijleider en oud-gedeputeerde Henk Bleker heeft het kabinet zondagmorgen gewaarschuwd dat er in Groningen sprake is van een veenbrand, en dat deze zeker uit kan slaan. Hij zei dat zondag in het programma WNL. Volgens Henk Bleker moet het kabinet de gaswinning in Groningen forser verminderen, tot 20 tot 25 miljard kubieke meter aardgas per jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De 39 miljard die minister Henk Kamp voorstelt is veel te hoog. In het verleden was er ook steeds een winning met een omvang tot 25 miljard, en toen waren er geen aardbevingen’, aldus oud-CDA partijvoorzitter Henk Bleker vanmorgen. Volgens Henk Bleker is het volstrekt onverantwoord om de gaswinning op het niveau te houden dat de minister wil.

Kritiek op Kamp gaat te ver

Henk Bleker zei dat hij het volstrekt oneens is met minister Kamp, maar dat hij kritiek op de minister soms veel te ver vindt gaan, en dat is volgens hem soms ‘misselijkmakend’. Want volgens Bleker is Henk Kamp wel de eerste minister die alle kritische rapporten over de negatieve gevolgen van de gaswinning serieus nam.

Toch waarschuwde hij het kabinet dat Groningers weliswaar nuchter en kalm zijn, maar dat er wel een veenbrand woedt. ‘Neem Groningen vooral serieus, want pas op wanneer die veenbrand uit gaat  slaan, dan kunnen wij in Groningen wel degelijk wat doen’, aldus Henk Kamp, die dit een ‘dreiging met een glimlach’ noemde.