economie

29 mei 2015, 10:10

Groningse startup scene veel succesvoller dan die in Amsterdam

Groningse startup scene veel succesvoller dan die in Amsterdam

De universiteit van Groningen levert veel meer start ups en geld op dan die van Amsterdam. Dit meldt BNR Nieuwsradio op basis van onderzoeken van het Britse onderzoeksbureau Biggar. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waar de Groningse universiteit 111 spin-offs met een economische impact van ongeveer 74 miljoen euro oplevert, komt Amsterdam niet verder dan 47 nieuwe initiatieven met een impact van ongeveer 38 miljoen euro.

Ook is Groningen succesvoller wat betreft het aantal banen in de start up scene: 1237 (Groningen) tegen 537 (Amsterdam) voltijds banen. Volgens een woordvoerder heeft Amsterdam wel heel veel ‘schaalvoordelen’, maar is er geen sprake van een duidelijke eenheid in de hoofdstad.

Groningen, daarentegen, is een ‘walhalla’ voor start ups. Volgens wethouder Economie, Joost van Keulen is Amsterdam van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in Groningen. “Ik denk dat ze wel een punt hebben als ze zeggen dat de schaal wel wat tegenwerkt. Wij hebben hier één universiteit, één medisch centrum en een aantal hogescholen waarvan de Hanzehogeschool wel veruit de grootste is.”

Klik hier om het volledige Britse onderzoek over de Groningse start up scene te lezen.