economie

28 mrt 2018, 14:02

Groningse Script leert mensen met autisme programmeren

Groningse Script leert mensen met autisme programmeren

In Groningen wordt mensen met autisme sinds kort een nieuw soort dagbesteding aangeboden. Social enterprise Script, opgericht in 2016, opereert op het snijvlak van zorg en ICT en leert mensen met autisme programmeren. Het uiteindelijke doel is om de deelnemers weer aan het werk te helpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Script hebben veel mensen met autisme problemen bij het zoeken, vinden en behouden van een baan. Een groep van 24 deelnemers wordt hierin op weg geholpen door Script. Simon Huigen, psycholoog bij Script: “De manier van denken van mensen met autisme sluit goed aan bij de vaardigheden die nodig zijn bij programmeren.”

Unieke begeleiding

Bij Script leren de deelnemers programmeren, met echte projecten, die ook echt vermarkt worden. Het team van Script bestaat uit een psycholoog, ondernemer, programmeur en jobcoach. Hierdoor kan Script optimale begeleiding bieden aan een doelgroep die anders thuis had gezeten. Het uiteindelijke doel is om de deelnemers te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Volgens ICT-ondernemer Bert Kat is de combinatie van zorg en ICT uniek in Groningen. “In de huidige arbeidsmarkt is goed kunnen programmeren een vaardigheid die je kansen op de arbeidsmarkt enorm vergroot. Wij bieden onze deelnemers, met een afstand tot de arbeidsmarkt, deze kans. Dat het concept een behoefte vervult is onder andere te zien aan het grote aantal aanmeldingen de afgelopen maanden. Inmiddels bieden we 24 deelnemers dagbesteding aan."

Maandag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Dat is voor Script aanleiding om verdere samenwerking op te zoeken met bedrijven, zorginstellingen en gemeenten in Groningen en daarbuiten. Script heeft een contract voor zorg in natura (ZIN) met de zes gemeenten, maar breidt dit graag uit.