economie

06 nov 2011, 13:01

Groningse onderzoekers uit UMCG starten nieuw centrum voor medische technologie

Wetenschappers en ondernemers in Groningen gaan samenwerken aan ontwikkeling medische beeldvormende technieken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onderzoekers, artsen, technici en ondernemers in Noord-Oost Nederland gaan intensief samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van medische beeldvormende technieken. Doel van de samenwerking is de kwaliteit van deze technieken te verbeteren en deze doelmatiger in te zetten in de diagnostiek en behandeling van patiënten.

Hiertoe hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en Siemens Nederland het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) opgericht. Ter gelegenheid van de start van het centrum vindt op 9 november een bijeenkomst plaats in het UMCG.


Onderzoeksprojecten van het CMINEN richten zich specifiek op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De samenwerkingspartners brengen elk specifieke expertise in het centrum in.

Het UMCG brengt de expertise van vooraanstaande onderzoeksgroepen op het gebied van de radiologie, nucleaire geneeskunde, oncologie, neurologie, epidemiologie en cardiovasculaire geneeskunde in. Verder beschikt het UMCG als een van de weinige ziekenhuizen over een zeer krachtig cyclotron, een deeltjesversneller waarmee radioactieve stoffen worden gemaakt voor onderzoek naar de werking van weefsels en organen.