economie

14 apr 2016, 16:04

Groningse meisjes enthousiast over technische studie en beroep tijdens Girlsday 2016

Groningse meisjes enthousiast over technische studie en beroep tijdens Girlsday 2016

Groningse meisjes kregen donderdag een fraai  programma voorgeschoteld om hen te laten zien hoe interessant en uitdagend het is om een (medisch) technische studie en beroep te kiezen. Dat gebeurde onder meer bij het bedrijf Abbott Vision. Het bedrijf is zelf trouwens ook op zoek naar vrouwen in technische functies.

Abbott Vision nam donderdag deel aan Girlsday 2016, een initiatief om meisjes te interesseren in Natuur & Techniek. Patricia Piers, directeur van Abbott R&D afdeling in Groningen gaf een rondleiding en liet de meiden een robottest doen.

Haar motivatie: “Studenten van vandaag zijn de onderzoekers en uitvinders van morgen. Ook als het gaat om medisch technische uitdagingen is een goede balans van vrouwen en mannen belangrijk. Zo werken aan de ontwikkeling van de beste producten, in ons geval ooglenzen voor staaroperaties.” 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat was het moment waarop zij zelf besloot een medisch technische studie te volgen? 

 

‘Al op jonge leeftijd stimuleerde een aantal leraren op de middelbare school mij om een technische richting te kiezen. Daarna werd ik op de universiteit in Canada geïnspireerd door een bijzondere professor en was er voor vrouwelijke studenten techniek & wetenschap een zomerprogramma. Mijn mentor was in optica gespecialiseerd, wat me fascineerde en deed besluiten om een masteropleiding te volgen in Optics en Vision. Zo leerde ik techniek in te zetten om mensen met oogziekten en slecht zicht te helpen. Tijdens mijn master werkte ik bij een bedrijf dat onderzoek deed naar het ooglenzen voor mensen met staar. Ze boden me een baan aan en inmiddels werk ik meer dan 15 jaar in dit onderzoeksveld,  en langer dan 10 jaar bij Abbott Vision. 

 

Wat maakt je werk bij Abbott zo interessant? 

 

Bij Abbott hebben we de unieke kans om iedere dag te werken aan het ontwikkelen van producten die een directe invloed hebben op het leven van mensen, namelijk hun vermogen om goed te kunnen blijven zien.

 

Wat is er nodig om meisjes een technisch profiel te laten kiezen? 

 

Mijn eigen persoonlijke ervaring leerde me dat een mentor je kan aanmoedigen om in jezelf te geloven en een rolmodel kan zijn, en dat is heel belangrijk voor jonge meiden. Als ze in contact komen met goede voorbeelden, zien ze wat voor mooie functies er zijn en leren ze hoe je met een technische opleiding en baan mensen kunt helpen. 

 

Waarom is Abbott op zoek naar vrouwen in technische functies? 

 

Binnen het gezin nemen vrouwen vaak het initiatief en de beslissing over zaken die gezondheid aangaan.  Het is daarom belangrijk dat ze onderdeel uitmaken van de zorg en nieuw ontwikkelingen daarin. Om te kunnen innoveren hebben we bij Abbott teams nodig die bestaan uit mensen met verschillende achtergronden en denkwijzen. Daarbij streven we naar een goede balans tussen mannen en vrouwen. Die is nu bijna fifty-fifty. Aangezien meiden nog steeds minder vaak een technische opleiding kiezen, participeren we in initiatieven zoals Girlsday.