economie

21 jul 2011, 07:07

Groningse horeca in actie tegen 'gevaarlijke' piraten: illegale feesten zonder vergunning

Toenemende signalen over illegalen piratenfeesten zijn voor het Groningse regiobestuur van Koninklijke Horeca Nederland aanleiding geweest in actie te komen. "Na contact met onze andere regio's in vooral de grensstreken, bleek het probleem steeds grotere vormen aan te nemen. 'Niet lullen maar poetsen', daar zijn we voor", aldus Ab Weij, voorzitter van de regio Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met name in buitenstedelijke gebieden en grensstreken vinden steeds meer evenementen plaats waarvoor geen vergunning is aangevraagd. In Noord en Oost-Nederland nemen vooral ook de zogeheten piratenfeesten toe. Op dergelijke feesten worden zonder vergunning, veelal in een grote tent, illegale etheruitzendingen georganiseerd.

"Het gaat om honderden mensen per feest in een tent of bouwwerk zonder vergunning, waar niet wordt voldaan aan alle eisen waar wij wél aan moeten voldoen. Collega's zijn welkom maar dan wel 'onder gelijke voorwaarden', zegt Weij.


"Horecaondernemers moeten aan steeds meer eisen voldoen en steeds meer investeren in veiligheid. Daar zijn duizenden euro's mee gemoeid." Er komen meer problemen bij kijken. Door ontbrekend toezicht is het alcoholgebruik onverantwoord, is er gevaar voor de veiligheid en in geval van etherpiraten vindt verstoring van het radioverkeer plaats (radio-ontvangst thuis; hulpdiensten; vliegverkeer).


Dat laatste is ook reden voor het Agentschap Telecom om in actie te komen. En de gemeenten zien terecht vele risico's voor (brand)veiligheid, openbare orde en gezondheid (alcohol). "We zijn dan ook blij met de medewerking van het Agentschap Telecom en in dit geval de gezamenlijke inspanning van de gemeenten Vlagtwedde, Stadskanaal en Emmen. Samen met de politie en toezichthouders is er een protocol opgezet hoe op te treden tegen deze illegale evenementen.
De eerste resultate

n zijn er al. Vorige week al werd succesvol opgetreden tegen een illegaal evenement in de gemeente Vlagtwedde. Koninklijke Horeca Nederland is dan ook erg blij met de samenwerking met de gemeenten en het Agentschap Telecom. Nogmaals: 'niet lullen maar poetsen', daar houden we van ", besluit Weij.