economie

30 mrt 2015, 08:08

Groningen herrijst als bierstad: steeds meer brouwers-initiatieven en nieuw seizoenbier

Groningen herrijst als bierstad: steeds meer brouwers-initiatieven en nieuw seizoenbier

Groningen herrijst langzaam maar zeker als bier-stad. In de middeleeuwen telde Groningen maar liefst driehonderd bierbrouwers, aangesloten bij een gilde. Dat aantal werd in de loop der jaren geredudeerd tot bijna nul, maar dankzij bierliefhebbers zijn er uiteenlopende brouw-initiatieven in de stad. Het Bierfestival Groningen komt nu met een nieuw initiatief om samen een seizoenbier te brouwen en op de markt te brengen. d’ Olle Grieze Saison”, is de naam van dit nieuwe bier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bierfestival Groningen heeft het initiatief genomen om samen met het Gronings Biergilde, Baxbier, CBG en Kromme Jat d’ Olle Grieze Saison te brouwen. Een substantieel gedeelte van de opbrengst is ten bate van een goed doel, namelijk het onderhoud van het orgel in de Martinikerk van Groningen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarmee men oude tijden doet herleven in de provincie Groningen.

 

Vanaf de vroege middeleeuwen tot op heden wordt alom geliefd trappistenbier gebrouwen onder toeziend oog van de trappisten zelf, om op die manier het onderhoud van de kloosters te kunnen bekostigen. Dit gebeurde vroeger ook in de provincie Groningen, zoals bijvoorbeeld in het klooster van Aduard. Groningen kent een rijke en eeuwenoude brouwhistorie.  In 1424 waren er bijna 300 brouwers aangesloten bij het brouwersgilde in de stad, omdat er mooie hoptuinen in de provincie waren ontdekt. Er waren tot 200 jaar geleden maar liefst 40 brouwerijen in de provincie, waarvan een groot aantal in de stad.

 

Dit (voor de verandering eens minder barbaarse) middeleeuwse gegeven sprak Bierfestival Groningen samen met het Gronings Biergilde, Baxbier, Kromme Jat en een nieuwe Groningse brouwerij wel aan. Dus besloot men om als collectief de handen ineen te slaan en de reeds in gang gezette Groningse herrijzenis in de bierwereld nog meer kracht bij te zetten. Naast het feit dat de initiatiefnemers dit bier brouwen om een gedeelte van de opbrengst naar het onderhoud van het orgel te laten gaan, is er namelijk nog een even zo belangrijke reden; gezamenlijk mooi Gronings bier brouwen.

 

D’ Olle Grieze Saison is gebrouwen met echte Groningse ingrediënten zoals; Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Verder bestaat het saisonbier uit drie verschillende singlehop brouwsels, dus per brouwsel één andere hop. Dit geeft een lichtkruidige, droge en frisse toets aan het bier. Vlak voor het bottelen is er tevens extra aromahop toegevoegd.