economie

15 sep 2014, 10:10

Groningse bouwbedrijven sluiten rijen om werk in aardbevingsgebied

Groningse bouw- en aannemersbedrijven moeten een sterk bouwfront gaan vormen om zoveel mogelijk werk te kunnen krijgen uit het herstellen en versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bouwend Nederland bevestigt dat maandag na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

De NAM liet onlangs weten dat zo’n 50.000 woningen en panden in het aardbevingsgebied mogelijk moeten worden hersteld en verstevigd. Dat is een klus die te vergelijken is met de bouw van de Deltawerken. De Groningse afdeling van Bouwend Nederland wil dat het werk terechtkomt in de eigen provincie en dat er uiteindelijk niet een grote partij van buiten de provincie er met de enorme klus vandoor gaat.

Volgens de brancheorganisatie moeten de bouwers één front vormen, ook al heeft de NAM laten weten dat het lokale bouwers voorrang geeft. Alleen door partijen te verenigen, krijgen de bouwers genoeg capaciteit om de klus te klaren. “Je moet de specifieke kennis van kleine bedrijven combineren met de capaciteit en uitvoeringskracht van grote bouwbedrijven”, aldus Rolf Koops, regiomanager van Bouwend Nederland.

In de Groningse bouwwereld werken momenteel 3500 mensen en Bouwend Nederland wil dat er op termijn zeker 7000 bouwers actief zijn.

Bouwend Nederland heeft al bijeenkomsten gehad met Groningse bouwbedrijven. Twintig bedrijven hebben de intentie uitgesproken om samen te gaan werken, maar dit moeten er meer worden. Op 1 januari moet het samenwerkingsverband een feit zijn.