economie

27 jul 2015, 11:11

Groningse binnenstad vaart wel bij Zomerwelvaart

Groningse binnenstad vaart wel bij Zomerwelvaart

Liefhebbers van historisch varend erfgoed konden afgelopen weekend genieten tijdens zomerwelvaart bij de Hoger der A. Het zusje van winterwelvaart werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en bleek een groot succes te zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens het weekend van zomerwelvaart werd het geschiedenisverhaal van het Stadskanaal verteld. Een belangrijk verhaal, want 250 jaar geleden besloot Groningen om het kanaal af te graven, om zo te kunnen profiteren van de turf. Hierdoor ontstonden plaatsen zoals Musselkanaal en Stadskanaal.

 

Ondanks het slechte weer werd het festival druk bezocht. Het hele weekend was het gezellig druk met mensen die over de Groninger diepen flaneerden en zich konden vergapen aan diverse kraampjes en muziek. Naast de kramen waren vooral de grootste publiektrekkers de schepen.  Onder andere de Terra Nova, een vijftig meter lang schip uit 1929, dat aan de Hoger der A ligt. Het schip is het decor van een expositie van Geert Schreuder, met schilderijen en graven van het kanaal.

 

De organisatie van het evenement is erg tevreden over de opkomst. Geschat wordt dat er ongeveer vijfduizend mensen het festival hebben bezocht.  De ambitie is om het festival te verbinden met de historische actualiteit. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat er volgend jaar geen vervolg van Zomerwelvaart komt, maar een kleine versie van het mega-evenement Delfsail aan de Groninger diepen.

 

Bron foto:  Zomerwelvaart