economie

26 apr 2016, 10:10

Groningse bedrijven wel degelijk zeer innovatief: contract Variass uit Veendam op Hannover Messe

Groningse bedrijven wel degelijk zeer innovatief: contract Variass uit Veendam op Hannover Messe

Dat Groningse bedrijven wel degelijk zeer innovatief zijn - anders dan door een zogenaamde  “Noordelijke Innovation Board “ gesuggereerd - werd gisteren nog eens duidelijk tijdens de Hannover Messe in Duitsland. Daar werd een contract ondertekend voor een samenwerking tussen Variass uit Veendam en Astron/IBM. Variass gaat een zeer hoogwaardige onderdeel maken voor de grootste radiotelescoop ter wereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Technologiebedrijf Variass uit Veendam gaat de eerste 26 exemplaren van een door ASTRON en IBM ontwikkelde 64-bit Microservers produceren. Het betreft de eerste order van de Microservers, waarvan de ontwikkeling in 2012 is begonnen als ICT roadmap voor de in ontwikkeling zijnde Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld. De start van de productie door Variass is voor ASTRON en IBM een belangrijke mijlpaal in de valorisatie.

De mijlpaal is het directe resultaat van de researchsamenwerking tussen ASTRON en IBM via het samenwerkingsverband DOME, gefinancierd door de Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken. ASTRON en IBM richten zich binnen DOME op onderzoek en valorisatie van exascale computing technology, oftewel computersystemen met een gigantische rekencapaciteit.

Het nieuws dat Variass de eerste order in productie neemt werd bekendgemaakt tijdens de Hannover Messe. De eerste serie-order werd ondertekend in het bijzijn van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Hier zie je dat het voor de hand ligt om te kijken naar de combinatie van infrastructuur, wetenschap en het economisch systeem als een geheel’, aldus de minister. ‘Wetenschappelijke samenwerking leidt tot economische impulsen zoals we hier bij de ontwikkeling van de Microserver kunnen zien en de rol van ASTRON, IBM en Variass.’