economie

16 dec 2015, 21:09

Groningse bedrijven openen deuren voor publiek tijdens eerste ‘OpenStad’ op 19 maart

Groningse bedrijven openen deuren voor publiek tijdens eerste ‘OpenStad’ op 19 maart

Groningse bedrijven en instellingen krijgen in het voorjaar massaal de mogelijkheid om het publiek te ontvangen. Dat kan wanneer zij meedoen aan het evenement OpenStad dat dan voor het eerst in de geschiedenis van Groningen wordt gehouden. Dit evenement wordt gehouden naar het voorbeeld van een open bedrijven dag in Drenthe, waar onlangs 85.000 mensen op af kwamen. De organisatie in Groningen wil de Drenten naar de kroon steken, en hoopt op massale belangstelling voor een kijkje in de keuken van Groningse bedrijven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er is nu al grote belangstelling voor deze open dag. Om iedereen snel van informatie te voorzien is er een speciale website in het leven geroepen: www.openstad050.nl Ook is er een speciale Facebookpagina.

 

Het wordt een uniek evenement waar ondernemers en medewerkers met gepaste trots aan familieleden, kennissen, vrienden, belangstellenden – kortom aan iedereen – kunnen laten zien waar ze werken, welke producten ze maken of diensten ze leveren. Onder de deelnemende bedrijven zijn er vele waar het Groningse publiek nog nooit eerder een kijkje heeft kunnen nemen.

 

Van oude stad-Groninger familiebedrijven tot hippe startups

 

OpenStad is een initiatief van Stad-Groninger ondernemers en wordt ondersteund door de drie verenigingen op de Groningse bedrijventerreinen: VBZO, VBGW en VBNO. Samen vertegenwoordigen die verenigingen duizenden bedrijven en vele tienduizenden werknemers. Volgens de initiatiefnemers worden in Groningen de mooiste producten gemaakt: vaak technologische hoogstandjes van wéreldniveau. Tijdens OpenStad kunnen inwoners van Stad en Ommeland een kijkje nemen bij díe bedrijven waar ze eigenlijk al zo graag op bezoek hadden willen komen: van Euroborg tot en met Zernike Campus. En van de bedrijven rond de Ulgersmaweg tot en met het Hoendiep. Van oude, stad-Groninger familiebedrijven met gevestigde namen en vertrouwde klanken, tot de jongste start-ups met de nieuwste, hippe diensten.

OpenStad wordt georganiseerd – we zeggen het maar eerlijk - naar het voorbeeld van de Open Bedrijvendag in Drenthe. Met 450 deelnemende bedrijven en ruim 85.000 bezoekers was de Open Bedrijvendag Drenthe vorig jaar de ‘grootste open dag van Nederland’.

Enorme drukte voor bedrijven

“Wij vinden dat een prachtig evenement in Drenthe. Maar wij denken dat we in Groningen in staat moeten zijn om net zoiets moois neer te zetten. Sterker nog: we zullen proberen om onze Drentse collega’s te overtreffen. Want wij hebben hier in Groningen echt prachtige bedrijven, en we weten dat veel medewerkers trots zijn op de zaak waar ze werken. Ik denk dat zeer veel bedrijven daarom mee zullen willen doen en hun deuren open willen zetten. We hopen, en we verwachten, dat het zaterdag 19 maart een prachtige dag gaat worden, met een enorme drukte in de Groningse bedrijven!”, vertellen de organisatoren:  Rick Meijer, accountmanager van Fabory, Anne Kruizinga, eigenaar van DATAS kantoor kompleet, Jaap Aardappel, eigenaar van Scoperta, Reinier de Jonge, CEO van Experty en Marleen Boer, eigenaar van Medity Medische diensten.

Aanmelding


Ondernemers die mee willen doen kunnen tegen een geringe vergoeding meeliften op de publiciteit en krijgen ook andere hulp aangeboden. Voor hen is OpenStad ook een mooie manier om hun klanten eens te kunnen ontvangen en een kijkje in de keuken te geven. Aanmelden kan via de site van OpenStad.

Nieuwe traditie

“We weten nog niet wat het voor weer zal zijn op 19 maart. Maar een ding weten we wel: het gaat een práchtige dag worden in Groningen, waar duizenden mensen een kijkje kunnen nemen achter anders gesloten deuren van Groningse bedrijven. Als het evenement aanslaat, - en daar gaan we vanuit – verwachten we dat het een jaarlijks terugkerend evenement zal worden. Wat ons betreft is dit dan ook een mooie start van een nieuwe traditie!’, aldus Reinier de Jonge en Marleen Boer namens de organisatie.

OpenStad is mogelijk dankzij de steun van de bedrijvenverenigingen VBGW, VBZO en VBNO, en dankzij bijdragen van het Fonds Ondernemend Groningen en de gemeente Groningen.