economie

06 dec 2016, 09:09

Gronings bedrijf heeft succes met voorgeboorde kerstbomen

Gronings bedrijf heeft succes met voorgeboorde kerstbomen

Wie heeft er nou niet eens een spar bij een lokale kweker proberen uit te zoeken. Te dun, niet rond genoeg, naar één kant gegroeid, en vooral bijna niet recht te krijgen. Om daarna de achterbank plat te doen hopend dat deze net in de auto past. Dan weer hopend dat bij thuiskomst de boom nog net zo fraai is als voordat deze in de auto werd gestopt. Zo ging het vroeger in ieder geval. Het Groningse bedrijf Gadero heeft de oplossing: een speciale voorgeboorde kerstboom. En volgens oprichter Henk Jan Bijmolt ontdekken steeds meer klanten het gemak daarvan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"De manier van voorboren van de stam is via een speciale konische boor", zo legt Bijmolt uit. "Dit vormt een kegelvormig gat aan de onderkant van de boom . Hierdoor maakt het niet uit of de stam volledig recht is afgezaagd. Door deze kegelvorm in combinatie met de bijbehorende kerstboomstandaard zal de boom namelijk altijd recht blijven staan. Het zogenaamde Easyfix-proces komt over uit Amerika. De techniek is zo uniek, dat zowel de boor als de standaard gepatenteerd zijn. Het boren van de stammen gebeurd alleen door gespecialiseerde bedrijven. Er is geen extra gereedschap nodig om de boom recht te laten staan. Slechts een bijbehorende Easyfix kerstboomstandaard voldoet. Puur gemak voor de consument dus."

De Easyfix-techniek doet het goed onder kerstboomkoper, zo ziet Bijmolt: "Bij onze online kerstboomwinkel Gadero.nl zien we dat inmiddels bijna 42 procent van de klanten kiest voor een voorgeboorde stam. Vorig jaar was dit nog maar 26 procent. Mensen willen gemak, niet meer zelf prutsen om de boom recht te krijgen en ook uit eigen ervaring weet ik dat een boom rechtschroeven op een kerstboomvoet geen pretje is. Vandaar dat ik ook op onderzoek ben gegaan en Easyfix als de oplossing zie, zowel voor mijzelf als mijn klanten."

Ook ziet hij dat steeds meer mensen hun kerstboom online bestellen. "Mensen willen geen naalden meer op de achterbank van de auto. Men wil gewoon een mooie boom thuisbezorgd op een bezorgdag naar keuze. Ook het smalle netje waarin de echte kerstbomen verpakt worden biedt uitkomst. Zo wordt de boom smaller, waardoor deze gemakkelijk door de hal en langs lastige deurposten kan worden gesjouwd en de takken niet beschadigd raken. De Deense Nordmann is het meest in trek. Deze is naaldvast, heeft grote nauwelijks prikkende naalden en mooi van kleur."