economie

03 nov 2014, 17:05

Groningers kunnen zichzelf ‘klonen’: demonstratie met 3d

Groningers kunnen zichzelf ‘klonen’: demonstratie met 3d

Komende vrijdag 7 en zaterdag 8 november vindt er een bijzonder evenement plaats in het HEMA-filiaal aan de Herestraat in Groningen. Twee dagen lang is in de vestiging een mobiele 3D-scanstudio aanwezig, waar men levensechte, 3D-geprinte beeldjes van zichzelf of geliefden kunt laten maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

We spreken met Alewijn Medendorp, een van de ontwikkelaars van de ScanLounge-studio.

 

Waarom komen jullie naar Groningen?

‘De HEMA heeft ons uitgenodigd om het publiek kennis te laten maken met full body 3D-scannen. Deze techniek was nog niet eerder in Groningen te zien. We zijn bovendien de enige mobiele studio die gebruik maakt van high end fotogrammetrie.’

 

Hoe werkt het 3D-scannen en 3D-printen precies?

‘In onze studio wordt in een fractie van een seconde een foto van je gemaakt, van top tot teen. Niet alleen van je voorzijde, maar rondom, 360 graden dus. Het bijzondere is dat dit met 68 camera’s tegelijk gebeurt. Je hoeft dus niet stil te staan. We kunnen daardoor ook heel goed kinderen scannen. Van alle fotobeelden van die 68 pagina’s wordt een 3D-model samengesteld. En dit model kun je gebruiken om een beeldje in kleur van jezelf te laten printen.’

 

Groningers kunnen zichzelf dus klonen?

‘Ja, dat kan. Wij printen levensechte beeldjes vanaf 10 centimeter.’

 

Wie zijn de belangstellenden voor deze techniek?

‘Onze klanten zijn zeer uiteenlopend, Veel ouders en grootouders laten  een 3D-beeldje van hun (klein) kinderen maken. Vaak voor zichzelf of voor feestdagen. Ook expats, ouderen, geliefden en soms zieke mensen komen bij ons langs. Daarnaast behoren mensen met fraaie tattoos en outfits tot onze klanten, omdat een 3D-scan elke detail van je lichaam en kleding één op één overneemt.

Vroeger ging je met je gezin naar een fotostudio en had je als resultaat een reeks mooie foto’s. Nu krijg je levensechte beeldjes waarop je complete lichaamshouding en zelfs je sieraden te zien zijn.