economie

03 feb 2013, 15:03

Groninger voedselbank kan vraag niet meer aan

De Voedselbank in Groningen heeft het aantal klanten zien vervijfvoudigen en is nu zelf in de problemen gekomen. B en W willen nu eenmalig bijspringen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het college van B&W wil de Voedselbank met een incidentele subsidie van 60.000 euro steunen. Zonder de incidentele subsidie van de gemeente wordt het voortbestaan van de Voedselbank in 2013 bedreigd.

 

Het aantal Stad-Groninger gezinnen dat eten van de Voedselbank krijgt, is de laatste drie maanden met 100 tot 500 toegenomen. De verwachting is dat dit er eind dit jaar 1.000 zijn.


Explosief


De gemeenteraad had het bedrag van 60.000 euro voor de Voedselbank al gereserveerd in afwachting van meer duidelijkheid over de financiële situatie van de Voedselbank en de noodzaak voor deze subsidie. Het college vindt de subsidie nodig om de plotseling explosief stijgende kosten voor de bedrijfsvoering en de kosten voor het coördineren van het toenemend aantal vrijwilligers te kunnen dekken.


Giften


De kosten van de bedrijfsvoering van de Voedselbank werden tot nu toe volledig betaald uit giften. Door de economische recessie blijkt het echter steeds moeilijker om jaarlijks het bedrag bij elkaar te krijgen om de armste gezinnen van Groningen met voedsel te kunnen ondersteunen.