economie

04 jun 2012, 10:10

Groninger ondernemer Jan Peter Cruiming gaat politiek in

De Groningse ondernemer Jan Peter Cruiming stapt de politiek in. Veel kans dat hij in de Tweede Kamer terecht komt is er echter niet: hij wordt lijstduwer van de Partij voor de Dieren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Arbeidsmarktinnovator Jan Peter Cruiming (46) is opnieuw lijstduwer voor de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Ook in 2010 stond de Groninger ondernemer en publicist op de symbolische laatste plaats voor deze partij.
Jan Peter Cruiming is oprichter van De Nationale Vacaturebank, dat hij enkele jaren geleden verkocht. Dit jaar startte hij met Jobbird.com, dat razendsnel opklom tot Nederlands’ grootste vacaturewebsite; een positie die hij ook met zijn eerdere bedrijf behaalde. Hij is onder andere auteur van ‘Matchen tussen droom een daad’; een ondernemersbiografie waarin hij startende ondernemers adviseert en zijn hoogte- en dieptepunten deelt.
De maatschappelijke betrokkenheid van Cruiming uit zich onder andere in zijn actieve lidmaatschap van de PvdD en al eerder als landelijk bestuurder van de Vegetariërsbond. Over zijn activisme zegt hij: “Een politieke functie ambieer ik niet, maar ik besef dat ik een voorbeeldrol heb als ondernemer om te laten zien dat duurzaamheid en betrokkenheid bij de samenleving prima kan samengaan met winstgedrevenheid en werkgeverschap.” In 2010 was Jan Peter Cruiming medeopsteller van het verkiezingsprogramma van de PvdD.

Als lijstduwer bij de komende verkiezingen hoopt hij aandacht en ruimte te creëren voor speerpunten die het grote publiek minder snel associëren met de PvdD zoals gratis openbaar vervoer, meer investeringen in (beroeps)onderwijs en een eenvoudiger belastingstelsel.