economie

30 okt 2017, 09:09

‘Groningen steeds mooier. Maar bevoorrading problematisch’

‘Groningen steeds mooier. Maar bevoorrading problematisch’

‘Groningen zit economisch in een flow, en de stad wordt ook steeds mooier. Maar een wandeling door de binnenstad, samen met het college van B en W, leerde dat er nog veel te verbeteren valt. Zo moet er een oplossing komen voor de bevoorrading. Teveel straten zoals de Carolieweg en de Herestraat zijn een speelbal voor toeleveranciers’. Dat schrijft Mark Engberts, bestuurslid van de Groningen City Club in een blog op de Groninger Ondernemers Courant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Op safari in een stad. Het klinkt overdreven, maar is het toch niet. Een door wethouder Ton Schroor gesuggereerde variant op het jaarlijks treffen tussen College en GCC. Het treffen voert ons door de binnenstad. Enerzijds om even uit de ‘vergadersetting’ te zijn, anderzijds om gezamenlijk te beleven wat ons allen aangaat. Een goed winkelklimaat in een gastvrije stad.

 

Wat opvalt: Groningen zit in een flow! Komend vanuit een pittige periode met leegstand en weinig consumentenvertrouwen is Groningen gestegen tot de top 3 van meest gewilde vestigingsplaatsen voor ondernemers. Alweer een toppositie voor Groningen, voorwaar niet de eerste keer de afgelopen jaren..

 

Wat nog meer opvalt: er valt nog veel te winnen. Heel veel. Met name op het gebied van een gastvrije ontvangst en ontspannen winkelen. Dat ligt niet aan het aanbod, dat is meer dan goed.

 

Maar het wandelen met een groep ‘influencers’ door de binnenstad maakt dat je anders kijkt naar wat er om je heen gebeurt. En dat is waar safari werkelijkheid wordt. Teveel straten zoals de Carolieweg en de Herestraat zijn een speelbal voor toeleveranciers. Grote vrachtwagens rijden af en aan. Voor het winkelend publiek nogal hinderlijk. Lawaai, stank en opletten om niet in al winkelend op onplezierige wijze geconfronteerd te worden met flinke auto’s.

 

De kroon werd gespannen tegen het eind van de ochtend. Lopend naar de Zwanestraat werden we ingehaald door een politieauto. Blijkbaar was er een melding vanuit de Zwanestraat, want er was duidelijk sprake van haast. Tot hun (en onze) stomme verbazing konden ze de Zwanestraat echter met geen mogelijkheid in. Twee grote vrachtwagens waren aan het lossen. Naast elkaar! Links en rechts ongeveer een meter ruimte…problemen en gevolg laten zich raden.

 

Het doet de discussie over venstertijden wel oplaaien. Dat er geleverd moet kunnen worden staat buiten kijf. Dat het anders moet, ook. Het is een ingewikkeld probleem dat niet zomaar opgelost kan worden. Het gaat zowel winkelend publiek aan, als winkeliers, producenten, leveranciers en handhavers. Er gebeurt veel in een stad als Groningen. Daar horen ongelukken die met een beetje goede wil vermijdbaar zijn niet bij.’

 

(Klik hier voor het volledige blog)

 

*Foto boven: Twitter, @gemeente Groningen.

Mark Engberts
Mark Engberts