economie

29 mrt 2012, 10:10

Groningen verlengt titel Fairtrade Gemeente

De stad Groningen mag zich voor het vierde jaar op een rij een Fairtrade Gemeente noemen. Het is de eerste keer dat een gemeente in Nederland deze titel voor de vierde keer bevestigt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jury oordeelde dat Groningen nog steeds aan de zes campagnecriteria van Fairtrade Gemeente voldoet. Vorig jaar gaf de jury Groningen een aantal uitdagingen mee. Bijvoorbeeld door te zorgen voor fairtrade in het hoger onderwijs. De Hanzehogeschool Groningen heeft inmiddels als eerste hogeschool in Nederland de titel Fairtrade Hogeschool ontvangen. Naast de lokale overheid heeft Groningen nog meer koplopers. Wederom won een supermarkt uit Groningen de Fairtrade Award van Milieudefensie. Inmiddels gaan twee supermarkten uit Groningen met elkaar de strijd aan wie het grootste fairtrade assortiment van het land heeft.

‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. Inmiddels dragen 24 gemeenten de eervolle titel en zijn ruim 50 gemeenten aan de slag om deze titel te verdienen. De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO.