economie

07 mei 2018, 10:10

Groningen Seaports zet vaart achter helihaven

Groningen Seaports zet vaart achter helihaven

De plannen voor een helihaven bij de Eemshaven worden steeds concreter. Als alles goed verloopt, dan zou de eerste helikoptervlucht vanuit de kop van Groningen al in dit najaar kunnen plaatsvinden. Dat ligt volgens RTV Noord aan de gemeenteraad van Eemsmond, want die gaan eind deze maand vergaderen over een aanpassing in het bestemmingsplan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanuit de helihaven zullen dagelijks tot vijftien helikoptervluchten worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om het vervoeren van personeel naar windparken op de Noordzee. Ze zijn daar nodig voor de bouw en onderhoud, aldus RTV Noord

Volgens Groningen Seaports willen de bedrijven graag gebruik maken van helikopters omdat de personeelsleden dan sneller op hun plek zijn. De Eemshaven is een gunstige vertrekplaats voor de route. Een externe partij gaat de helihaven exploiteren. Het is de bedoeling dat er twee helikopters worden gestationeerd.

Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor overlast. De helikopters vliegen niet over dorpskernen. Alleen als de wind verkeerd staat, zou je in de verte een helikopter kunnen horen.

Op de Noordzee zijn drie grote windparken in aanbouw. Volgens Seaports is de Eemshaven straks de onderhoudshaven voor enkele honderden turbines.