economie

12 jan 2012, 16:04

Groningen Seaports breekt eigen overslagrecord; off-shore windmolens bieden nieuwe kansen

Groningen Seaports heeft een goed jaar achter de rug. Vorig jaar werd er in de haven een recordhoeveelheid goederen overgeslagen: 8 miljoen ton. In 2010 ging het nog om 7,6 miljoen ton. Ook de uitgifte van terreinen steeg van 25,7 hectare in 2010 tot 28,97 hectare vorig jaar, zo blijkt uit de jaarcijfers. Toch heeft de havenbeheerder de prognoses voor 2012 naar beneden bijgesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel bedrijven zijn terughoudend met het doen van investeringen door de financiële en economische situatie in Nederland en Europa. Desondanks blijft Seaports investeren. ‘De kosten gaan voor de baten uit’, aldus directeur Harm Post. Om alle ontwikkelingen nu en in de toekomst te faciliteren, investeert Groningen Seaports onverminderd voort in de infrastructuur in en rondom de havens.

Een belangrijke nieuwe speler is het bedrijf Orange Blue Terminals (OBT), dat inspeelt op de sleutelpositie die Eemshaven begint in te nemen in de bouw en het onderhoud van offshore windmolenparken. In Delfzijl kwam het miljoenenproject Revitalisering Oosterhorn gereed.

 Het gaat hier om een grootschalige aanpak van de infrastructuur in het Oosterhornhavengebied.

Tevens is een start gemaakt met de restauratie van het voormalige dorpje Weiwerd. In het industriegebied van Delfzijl hebben twee nieuwe spelers een eerste paal geslagen voor de bouw van hun nieuwe bedrijf: Eneco en Ensartech.