Economie

Groningen moet gezondste gemeente van Nederland worden

De stad Groningen heeft hoge ambities op het gebied van Healthy Ageing. De gemeente heeft zelfs plannen om de gezondste stad van Nederland worden. Om dit doel te bereiken heeft de gemeente de G6 opgezet, zes aandachtspunten om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. De zes aandachtspunten zijn actief burgerschap, bereikbaar groen, actief ontspannen, gezond verplaatsen, gezond bouwen en gezonde voeding. Om dit beleid in goede banen te leiden zijn er samenwerkingen met UMCG, de RuG, de Hanzehogeschool en het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANN) aangegaan. Deze instituten zullen de stad helpen om de gezondheid van Groningers te verbeteren. Er zullen bijvoorbeeld studies gedaan worden naar hoeveel groen er in bepaalde wijken is en hoe de gezondheid van de inwoners op publieke plaatsen verbeterd kan worden?


Leestijd: 2 minuten

Groningen moet gezondste gemeente van Nederland worden
Groningen moet gezondste gemeente van Nederland worden

Met dit nieuwe beleid beoogt de stad om de verschillen in gezondheid tussen de inwoners te verkleinen en de gezonde levensjaren van Groningers te verhogen. Het doel is hier dus niet alleen om op natuurlijke wijze zo oud mogelijk te worden, maar vooral om gezond ouder te worden en kwaaltjes zo veel mogelijk te vermijden. Het is een ambitieus plan van de regio Groningen en het is dus nog even afwachten hoe dit in de praktijk zal verlopen. Op dit moment gaat het de inwoners van deze regio niet slecht af, maar vallen zij ook zeker niet onder de gezondste inwoners van Nederland. Volgens laatste onderzoeken die de gezondheid van de Nederlanders inwoners in kaart brengen, uitgebracht door de Volksgezondheidenzorg in 2016, valt er nog veel te verbeteren op gezondheidsgebied voor Groningen. 

Gehoor
Neem bijvoorbeeld gehoorbeperkingen. In vergelijking met andere regio's scoort Groningen gemiddeld op vlak van gehoorbeperking. Landelijke cijfers laten zien dat het aantal gehoorbeperkingen in de afgelopen 10 jaar min of meer gelijk gebleven is. Daarnaast hebben vooral ouderen met gehoorbeperkingen te maken. Een beleid om deze beperkingen te voorkomen zal zich dus grotendeels op ouderen moeten focussen. Echter is preventie in jonge jaren ook van belang, zoals het vermijden van blootstelling aan luide geluidsbronnen en het tijdig laten behandelen van oorontstekingen.

Zicht
Een kwaaltje dat bij zowel jong en oud veelvoorkomend is, zijn gezichtsbeperkingen. Groningen scoort hier weer gemiddeld in vergelijking met de andere regio's. Echter is het aantal gezichtsbeperkingen toegenomen in de afgelopen jaren en wordt verwacht dat deze trend zich verder zal ontwikkelen. Gelukkig zijn gezichtsbeperkingen vandaag de dag geen belemmerend probleem meer. Een afspraak bij de oogarts maken is gemakkelijk en na enkele tests word je doorverwezen om passende lenzen of een bril te kopen. Je kan tegenwoordig zelfs je lenzen online bestellen. Na een bezoek aan de oogarts krijg je een fiche met je sterkte en geven zij gespecialiseerd advies over de aan te kopen artikelen. Toch is het ook hier belangrijk je bewust te zijn van bepaalde gewoontes die je ogen gezond houden.  Het voortdurend staren naar een digitaal scherm maakt je ogen vermoeid en droog. Neem dus regelmatig een pauze van je scherm. Daarnaast zijn je ogen gevoelig en is een goede hygiëne bij het gebruik van lenzen dus sterk aan te raden.

Volksgezondheidenzorg.info
Ben je benieuwd om nog meer te weten over Groningers en hun gezondheid? Op volksgezondheidenzorg.info vind je statistieken en informatie over allerlei aspecten van gezondheid. De ambitieuze plannen van de stad Groningen kunnen zeker veranderingen brengen in de gezondheid van hun inwoners, maar vaak is het ook een kwestie van het aanhouden van goede gewoontes. Alhoewel goed beleid zulke gewoontes kan bevorderen, is de goede wil van de Groningse bevolking ook geen overbodige luxe.