economie

12 mrt 2013, 21:09

GroenLinks ziet niks in onderzoek naar kabelbaan

GroenLinks in de stad ziet geen heil in verder onderzoek naar de kabelbaan, nu die niet haalbaar blijkt te zijn als particulier initiatief. Woensdag komt de kabelbaan aan de orde in de raadscommissie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het college ziet de kabelbaan nu als openbaar vervoersmiddel, met alle risico's en kosten van dien voor de gemeente. Daarmee is het voor GroenLinks-fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen duidelijk: "Het college heeft al te weinig geld uitgetrokken om het bereikbaarheidsprobleem op te lossen. Laten we niet ook nog geld en tijd verspillen aan de kabelbaan." GroenLinks wil een totaalvisie op het openbaar vervoer en het schaarse gemeentegeld besteden aan de beste oplossing voor reizigers.

Het onderzoek naar de kabelbaan werd gefaciliteerd door de gemeente, omdat het een particulier initiatief betrof dat geen publiek geld zou hoeven kosten. Uit een brief van B&W blijkt nu dat de kabelbaan alleen mogelijk is als hij onder het OV-bureau komt te vallen en dan loopt de gemeente risico's. Realisatie zonder publiek geld lijkt onmogelijk. Bovendien zou de kabelbaan concurreren met de bestaande buslijn 22 naar het UMCG, waarvoor momenteel juist een speciale busbaan wordt aangelegd. Er moet volgens GroenLinks dan ook een totaalvisie komen op het openbaar vervoer, in plaats van verder onderzoek naar de kabelbaan. "De kabelbaan lijkt wel een doel op zichzelf. Dat is natuurlijk belachelijk. Het geld van de gemeente moet naar de beste oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem gaan," zegt Mattias Gijsbertsen.

Aan de kabelbaan kleven nog veel meer nadelen. Zo zou de kabelbaan voor reizigers twee keer zo duur moeten worden als bussen en forse problemen opleveren bij de inpassing.

Woensdag bespreekt de raadscommissie Beheer & Verkeer de vraag of het onderzoek naar de kabelbaan moet worden voortgezet.