economie

25 jun 2015, 05:05

GETEC nieuwe partner voor stroomkabel naar Duitsland

Het Duitse netwerkbedrijf GETEC net AG, een onderdeel van de GETEC GRUPPE, is als projectpartner toegetreden tot een consortium voor het ontwerpen en het realiseren van een stroomkabelverbinding tussen het Nederlandse Delfzijl en het Duitse Emden. Met de kabel moeten de energie-intensieve industrieën binnen het gebied van Groningen Seaports van concurrerende stroom worden voorzien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De toetreding van GETEC als strategisch partner is een belangrijke stap in het project. GETEC net AG beschikt over expertise inzake de ontwikkeling en exploitatie van elektriciteitsnetwerken en is op grond van haar kennis met betrekking tot de markt en procedures in Duitsland een belangrijke partner.

 

“Het project neemt nu concrete vormen aan. De voorbereidingen voor de vergunningaanvragen zijn in volle gang”, zo lichtte Harm Post, directeur van de havenautoriteit Delfzijl/Eemshaven, de actuele stand van zaken toe. Ter begeleiding van dit project, in het bijzonder de milieuaspecten en de daaruit voortvloeiende optimaal te volgen route, is een extern adviesbureau ingeschakeld. Op dit moment geeft men prioriteit aan het onderzoek voor de aanleg van een privaat netwerk in het gebied Oosterhorn.

 

“Daarmee kunnen de aldaar gevestigde bedrijven dan direct een concurrerende stroomleverantie veiligstellen”, aldus Harm Post. Ook zal er een besloten vennootschap worden opgericht voor de uiteindelijke realisatie en exploitatie van de stroomkabel. De resultaten van de diverse onderzoeken en  procedures worden in het komende najaar verwacht.