Economie

Gasunie investeert miljarden in groen gas en waterstof

Gasunie investeert tot 2030 7 miljard euro in energietransitie. Het concern, dat zich wil ontwikkelen tot duurzame energie­-infrastructuuronderneming, wil met de mega-investering een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen van Nederland, Duitsland en de EU, zo staat in het jaarverslag dat vandaag is gepubliceerd.


Leestijd: 1 minuut

Gasunie sluit kantoor in Moskou
Gasunie sluit kantoor in Moskou

“Als duurzame energie-infrastructuuronderneming moeten we voor de markt uit investeren zodat onze infrastructuur klaar is voor het toekomstige energiesysteem. Over dertig jaar vervoeren onze netten groene waterstof, groen gas, warmte en CO₂ waar de markt en samenleving om vragen”, zo zegt Han Fennema, CEO van Gasunie.

Een van de grotere investeringen, 1,5 miljard, komende jaren is de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de hydrogen backbone. Daarvoor worden al bestaande gasleidingen, die niet meer gebruikt worden, aangepast voor transport van waterstof. De backbone kan er al in 2026 liggen, zegt Gasunie. Vooral grote bedrijven worden aangesloten op dit netwerk. Zo kunnen zij van het aardgas af en verminderen ze hun CO2-uitstoot.

De investeringen en transformatie zijn noodzakelijk, zegt Gasunie, willen Nederland en Duitsland in 2050 klimaatneutraal worden. Zo’n 30 tot 50 procent van de energievoorziening in 2050 zal namelijk bestaan uit moleculen in gasvormige toestand. Hierin kun je energie goedkoop opslaan en over grotere afstanden transporteren. Tegelijkertijd duurt het nog ettelijke decennia voordat de rol van aardgas in Noordwest-Europa is uitgespeeld, zo zegt Fennema in een toelichting op het vandaag verschenen jaarverslag over 2020: “In 2030 heeft Nederland nog altijd 75 procent van de huidige jaarlijkse aardgasbehoefte. Wij werken hard om dit mogelijk te maken en investeren ook op dit gebied grote bedragen. Want in 2022 sluit de NAM de gaskraan van het Groningenveld. Dus moeten we zorgen dat we voldoende buitenlands gas in ons net kunnen ontvangen en via kwaliteitsconversie geschikt kunnen maken voor binnenlands gebruik. Daarnaast is er voldoende gasopslag nodig in de regio ten behoeve van de Nederlandse markt.”