economie

14 mei 2014, 08:08

Gastransportbedrijf Noordgastransport uit Uithuizen zeer succesvol in gasbranche

Gastransportbedrijf Noordgastransport uit Uithuizen zeer succesvol in gasbranche

In Groningen is na de Gasunie nog een gasbedrijf gevestigd dat zeer succesvol is in het transporteren van gas. Het gaat om Noordgastransport in Uithuizen in de gemeente Eemsmond. Het bedrijf is weliswaar minder bekend dan de Gasunie, maar heeft toch grote invloed, zo blijkt uit een reportage op de website www.eemsdelta.nl. Inmiddels gaat in totaal 25% van het gas dat in Nederland wordt gebruikt via haar leidingen. Het betreft gas uit velden op de Noordzee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast GasTerra en Gas Transport Services is er in de provincie Groningen nog een bedrijf dat zeer actief en invloedrijk is in de gasbranche. Dat is het in de gemeente Eemsmond in Uithuizen gevestigde Noordgastransport bv, gespecialiseerd in het transporteren van aardgas. Het bedrijf is relatief klein, maar speelt een belangrijke rol in de levering van aardgas dat zowel binnen- als buiten Nederland verbruikt wordt. Het aardgas is afkomstig uit velden in de Noordzee, van het Nederlandse continentaal plat, en wordt daarvandaan door leidingen van Noordgastransport met een totale lengte van bijna vijfhonderd kilometer naar het vaste land vervoerd, in aanzienlijke hoeveelheden.

‘In totaal gaat 25% van het gas dat in Nederland wordt gebruikt via onze leidingen. Het is zelfs zo dat mocht ons gastransport onverhoopt stil vallen, de spotprijs op de gasmarkt meteen omhoog gaat. Dat is nog nooit gebeurd gelukkig, en dat verwacht ik ook helemaal niet, maar het geeft wel aan dat wij een serieuze speler zijn op de Nederlandse gasmarkt. Veel mensen realiseren zich dat niet. Maar feit is wel dat Noordgastransport grote invloed heeft op de Nederlandse economie en op de gasrotonde’, zo vertelt Kees Mark (zie foto). Hij is plantmanager oftewel locatiedirecteur van Noordgastransport in Uithuizen.

 

Ontstaansgeschiedenis

Hoe is het mogelijk dat zo’n relatief klein bedrijf, met vijftig medewerkers dat niet zeer bekend is, zo invloedrijk is? Daarvoor moeten we terug naar de beginperiode van de gaswinning in Nederland, begin jaren zestig. In het jaar 1964 kwamen er twee Amerikanen uit Texas naar Nederland, die gas wilden winnen uit het L10-veld op de Noordzee. Zij boden het gas aan aan Nederland, maar de Nederlandse Staat hoefde dat niet. Daarop besloten deze Amerikanen, de “Hunt brothers”, hun gas naar Duitsland te transporteren en daar een leiding naar toe te leggen. Maar op het laatste moment besloot de Nederlandse regering dat het gas toch in Nederland aan land moest komen en werd de leiding in een haakse bocht naar Uithuizen geleid. Daar kon het gas toen aanlanden. In een behandelstation in Uithuizen wordt het gas door het in 1973 opgerichte Noordgastransport b.v. ontdaan van olieachtige substantie, waarna het wordt geleverd aan Gas Transport Service die het verder transporteert.

 

Offshore transport

‘Wij transporteren dus geen Gronings gas, maar gas afkomstig uit velden op de Noordzee. Ons gas komt nog steeds uit het veld van de gebroeders Hunt, maar ook uit andere velden, zoals de G17 locatie. De aandelen van de Hunt Brothers zijn in de loop der jaren een aantal keer van eigenaar veranderd en zijn sinds 2009 eigendom van GDF SUEZ, dat ook aandeelhouder is van Noordgastransport’, vertelt directeur Mark.

 

Het gas dat door Noordgastransport aan land wordt gebracht en in het gasbehandelingsstation op kwaliteit wordt gebracht, gaat naar leidingen van Gas Transport Services BV, de beheerder van het landelijke gastransportnet. Noordtransport houdt zich uitsluitend bezig met offshore transporten. In totaal beheert Noordgastransport B.V. circa 470 kilometer aan pijpleidingen met een dagelijkse totale transportcapaciteit van ongeveer 42 miljoen m3.

 

Meer informatie:

 

 www.eemsdelta.nl