economie

25 jul 2011, 10:10

FNV spant kort geding aan tegen KHE Group: geen sociaal plan NACAP

De vakbond FNV Bondgenoten heeft een kort geding aangespannen tegen de KHE Group. Dit Groningse moederbedrijf van pijpleidingenbedrijf NACAP in Eelde zou, aldus de bond, geen behoorlijk sociaal plan hebben gemaakt voor medewerkers van NACAP.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het in Eelde bij Groningen gevestigde Nacap Benelux is in mei failliet verklaard. FNV Bondgenoten heeft nu samen met FNV Bouw een kort geding aangespannen tegen KHE Group. De vakbond acht het moederbedrijf verantwoordelijk voor de ondergang van een in haar ogen gezonde onderneming.


De vakbond is al enige tijd bezig met juridische stappen. "Wij zijn van mening dat KHE schuldig is aan de ondergang van Nacap Benelux en daarom aansprakelijk is voor geleden schade", legt Marije Ottervanger, bestuurder FNV Metaal uit. “Wij vinden dat KHE haar eigen belangen prioriteit heeft gegeven en te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van Nacap Benelux en haar medewerkers. Dit heeft uiteindelijk tot het faillissement geleid."
 

Sociaal plan


Ottervanger: "Bovendien is de medewerkers beloofd een zachte landing te krijgen, ofwel een behoorlijk sociaal plan. We waren al in de eindfase van de onderhandelingen hierover toen de stekker eruit werd getrokken. Eén van de afspraken was dat KHE garant zou staan voor het sociaal plan. Nu de stekker, in het zicht van de haven, eruit is getrokken, staan de mensen met lege handen. Dat terwijl zij zich jarenlang hebben ingezet voor Nacap Benelux en tot het einde toe loyaal zijn gebleven. Beloofd is beloofd, vinden wij.”


Samenwerking met FNV Bouw


Samen met FNV Bouw heeft FNV Bondgenoten een kort geding aangespannen tegen KHE (de Koop groep). Het kort geding dient vrijdag 29 juli om 10.00 uur in de rechtbank van Groningen.


Kort geding


KHE wordt verweten onrechtmatig te hebben gehandeld door misbruik te maken van het vennootschapsrecht waardoor Nacap Benelux in een financieel onmogelijke positie is gebracht. “Daarnaast hebben zij bij de medewerkers de verwachting gewekt dat er een zachte landing zou komen, terwijl er uiteindelijk sprake blijkt van een keiharde landing. Het sociaal plan, zoals dat was overeengekomen, zal daarom in het kort geding worden gevorderd, zodat de mensen meteen daarover kunnen beschikken”, zegt Ottervanger.


Persoonlijke aansprakelijkheid bestuurders


FNV sluit niet uit dat op enig moment ook de bestuurlijke aansprakelijkheid aan de orde komt. "Voorlopig eerst de uitkomsten van het kort geding afwachten, waarbij onze inzet is uitvoering van het sociaal plan. Maar we sluiten niet uit dat in een bodemprocedure aanvullende vorderingen worden ingesteld."