economie

25 feb 2014, 17:05

FNV Bondgenoten doet aangifte van oplichting tegen hoofdaannemer RWE-bouwplaats

FNV Bondgenoten doet aangifte van oplichting tegen hoofdaannemer RWE-bouwplaats

Samen met een onderaannemer heeft FNV Eemshaven aangifte gedaan van oplichting en flessentrekkerij tegen hoofdaannemer Franzen Bau, werkzaam voor RWE-Essent. Franzen Bau bedekt de daken van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven en is bij de vakbond inmiddels berucht vanwege de terugkerende betalingsmoeilijkheden met zijn onderaannemers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na bedrijven als Forklift, Coperture Iberica is nu het Spaanse Salfco in moeilijkheden geraakt. Het kan zijn werknemers niet betalen en premies niet afdragen omdat het, volgens directeur Luis Sanguino, door Franzen Bau niet betaald wordt voor het werk dat is verricht.
 


De afgelopen jaren heeft FNV Eemshaven RWE-Essent meerdere malen verzocht in te grijpen, en te zorgen voor uitbetaling van gedupeerde werknemers van dakdekkersbedrijven die voor Franzen Bau werkten. Vaak met weinig succes. De werknemers van Salfco hebben van september tot december aan het dak van de centrale gewerkt, maar hun werkgever geeft aan slechts de helft van de afgesproken aanneemsom te hebben ontvangen en verkeert nu in betalingsproblemen.
 


Vanwege de herhaalde problemen bij onderaannemers van Franzen Bau, waarvan Salfco slechts de laatste is, heeft FNV Eemshaven besloten om samen met de directeur van Salfco aangifte te gaan doen van oplichting en flessentrekkerij. Een aantal werknemers van het Spaanse dakdekkersbedrijf is nog in Nederland en zal vandaag demonstreren voor het politiebureau in Uithuizen, als hun directeur de aangifte doet.Van september tot december werkten deze mensen aan het dak van de RWE-centrale. In eerste instantie tot tevredenheid van aannemer Franzen, die de eerste betaling voor het gedane werk zonder problemen verrichtte. Daarna stopten de betalingen, zonder duidelijke reden. Het Spaanse dakdekkersbedrijf heeft nog een bedrag van ongeveer 50.000 euro tegoed. In december voorzag de directeur dat hij zijn mensen niet meer zou kunnen betalen; reden voor hem om het werk stil te leggen en zijn medewerkers terug naar Spanje te halen.
 

 


Camara van der Spoel van FNV Eemshaven ziet een terugkerend patroon. "We hebben al meerdere keren met deze hoofdaannemer te maken gehad. Bij andere onderaannemers als Forklift en Coperture Iberica gebeurde exact hetzelfde, net als bij meerdere Nederlandse onderaannemers. De eerste rekening wordt betaald en daarna komen de smoesjes van Franzen, terwijl de onderaannemers wel werk verrichten. Een groot gedeelte van het werk wordt zo onbetaald verricht. De rekening wordt dan vervolgens bij de werknemers neergelegd, omdat de kleine bedrijven die dit werk aannemen geen geld hebben ontvangen waarmee ze hun medewerkers kunnen uitbetalen", aldus Camara van der Spoel.
 

 


"RWE is van deze situatie op de hoogte, maar wil zich er niet mee bemoeien. Als opdrachtgever heeft zij een zorgplicht. De RWE zou er voor moeten zorgen dat deze situaties niet op hun bouwplaats voorkomen. En niet de andere kant opkijken, zoals ze nu doen", zegt Masja Zwart van FNV Eemshaven. "Daarom rest ons nu niets anders dan de justitiële weg. Dit zijn volgens mij gewoon platte oplichterspraktijken".De FNV dringt aan op een snelle invoering van wettelijke ketenaansprakelijkheid, zodat opdrachtgevers ook juridisch aansprakelijk zijn voor de hele keten van onderaanneming.

 


De FNV wil dat RWE haar onderaannemer Franzen dwingt om een eind te maken aan deze praktijken. Zwart: "Nu verdient deze aannemer wel heel gemakkelijk zijn geld, door onderaannemers slechts een gedeelte van de verrichtte werkzaamheden te betalen. De werknemers zijn hiervan uiteindelijk de dupe."

 

(Foto: Essent)