economie

23 nov 2011, 09:09

Film over treurige kant van import salpeter uit Chili naar Delfzijl in première

Woensdag 23 november gaat in theater De Molenberg in Delfzijl de documentaire Het Witte Goud in première. De film is een productie van Stichting Beeldlijn en het Groninger Forum en vertelt de bijzondere geschiedenis van chilisalpeter. Deze meststof werd begin vorige eeuw vanuit Chili naar Delfzijl verscheept. Het bracht Groningen rijke oogsten en welvaart, terwijl ‘het witte goud’ in de Chileense woestijn onder erbarmelijke omstandigheden werd gedolven. De première vormt het startschot van het project Raw Power van het Groninger Forum waarin de actuele en historische verhalen over grondstoffen en macht centraal staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast de filmvertoning is er op de premièreavond een vraaggesprek onder leiding van Cees Grimbergen over de uitdagingen van de internationale grondstoffenproblematiek met Harm Post (Groningen Seaports), Thijs Berman (lid van het Europarlement) en Marietta Smid (ASN Bank). Verder laat het Groninger koor De Volksstem een deel uit de Cantata Santa María de Iquique horen. Het muziekstuk is geschreven naar aanleiding van een bloedig neergeslagen opstand van salpeterarbeiders.

Raw Power
Het thema van de film, het onbekende verhaal achter de grondstoffen waar we gebruik van maken, is de
directe aanleiding geweest voor het project Raw Power. Met de opening van een tijdelijke winkel in hartje Groningen, een onderwijsprogramma en het Raw Power filmfestival staat het Groninger Forum de komende weken uitgebreid stil bij de uiteenlopende verhalen achter grondstoffen waarmee we dagelijks te maken hebben.

Première Het Witte Goud/start Raw Power
Woensdag 23 november, 20.00 uur
Theater De Molenberg, Molenberg 11, 9934 CG Delfzijl
Entree: €10,-
Reserveren en kaartverkoop: De Molenberg 0596-614000 en ForumImages 050–312 04 33.