economie

02 dec 2011, 09:09

Exporterende noorderlingen presteren veel beter

Het noordelijke bedrijfsleven vindt steeds meer aansluiting met de wereldeconomie. Dat blijkt uit de exportmonitor. De gemiddelde omzet van de noordelijke exporterende bedrijven is in vergelijking met 2005 gestegen van 5,5 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro. Deze stijging onderstreept de kracht van de noordelijke exporteurs. De omzet van bedrijven die namelijk niet exporteerden daalde in vergelijking met 2005. De uitkomsten van de exportmonitor werden gisteren gepresenteerd tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Platform Internationaal Ondernemen Noord-Nederland (PIONN).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast de forse stijging van de omzet is ook het aantal exporteurs gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden, hoewel het percentage exporteurs in het noorden nog steeds lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Bovendien is de spreiding van de export toegenomen. In 2010 exporteert 18 procent van de bedrijven naar slechts één land tegen 25 procent in 2005. De noordelijke exportbedrijven doen vooral zaken met Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. Marktkansen ziet het noordelijke bedrijfsleven vooral in Scandinavië, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

KvK Noord blijft inzetten op de internationale handel. Zo is er een handelsmissie in de planning naar het Verenigd Koninkrijk en naar Duitsland. Volgend jaar staat ook in het teken van de voorbereiding op de viering van het vriendschapsjaar Rusland-Nederland 2013. Het gaat om 400 jaar betrekkingen tussen de twee landen. Dat jaar worden er diverse economische en culturele evenementen gehouden met daarnaast een inkomende en uitgaande handelsmissie.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Hanzehogeschool Groningen Aan het onderzoek deden 231 exporterende bedrijven en 363 bedrijven die niet exporteren mee.