economie

06 sep 2017, 15:03

ESD-SIC, BioMCN en Heatmatrix finalisten van Northern Enlightenmentz

De samenwerking tussen ESD-SIC en Engie, Heatmatrix en BioMCN zijn dit jaar de finalisten van de Northern Enlightenmentz verkiezing. Deze verkiezing wil de industrie in de noordelijke provincies in Nederland wil inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. De verkiezing is in het leven geroepen door Industrielinqs pers en platform, uitgever van onder meer het platform Petrochem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eén van de finalisten is producent van siliciumcarbide ESD-SIC, vanwege de unieke samenwerking met energiebedrijf Engie. Engie mag vanaf nu bepalen wanneer het bedrijf wel of niet produceert. Omdat ESD haar productieproces per direct kan aan- of uitschakelen, kan ze dus produceren wanneer er bijvoorbeeld veel zonne- en windenergie beschikbaar is. De productie kan uit wanneer de stroomvraag groot is, of er weinig zon en wind is.

Ook BioMCN is in de race om winnaar te worden van de Northern Enlightenmentz verkiezing. In Nederland lijkt BioMCN met haar nieuwste investering de leiding te nemen op het gebied van CO2 als grondstof voor de chemie. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan het bedrijf extra groene methanol produceren.

De derde finalist is HeatMatrix. HeatMatrix heeft ervoor gezorgd dat alle bedrijven een warmtewisselaar in kunnen zetten om energie te besparen en hun CO2- uitstoot te verminderen. De uitvinding van het Gelderse bedrijf bespaart tot 5 megawatt. De terugverdientijd van de kunststof warmtewisselaar is drie jaar of korter.

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het congres EemsDeltavisie op 14 september in Delfzijl. Tijdens dit congres geven alle finalisten een pitch over hun project.

Zowel de jury, de bezoekers van het congres, als het publiek bepalen wie de winnaar wordt. Het publiek kan online een stem uitbrengen. De internetstemmen tellen voor 20 procent mee bij de einduitslag. Ook de stemmen van de bezoekers van het congres tellen mee voort 20 procent. De stem van de jury geldt voor 60 procent. Stemmen kan tot 14 september 12.00 uur.