economie

20 sep 2014, 11:11

Elke zondag koopzondag in Groningen “slecht voor kleine ondernemers”, aldus CDA

Elke zondag koopzondag in Groningen “slecht voor kleine ondernemers”, aldus CDA

Vanaf 1 december aanstaande bestaat er voor ondernemingen in de binnenstad van Groningen de mogelijkheid om iedere zondag vanaf twaalf uur de winkel te openen. Feitelijk betekent dit dat het iedere zondag koopzondag is in Groningen. De fractievoorzitter van het CDA in de Groningse gemeenteraad, Anne Kuik, denkt dat het vooral grotere bedrijven zijn die daar profijt van hebben, en dat het voor de kleinere zelfstandige ondernemer bijna niet te doen zal zijn om zondags de winkel open te doen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het CDA laat in een reactie onder meer het volgende weten:

 

 

“ Er is  behoefte in de samenleving voor een aantal koopzondagen. Maar een uitbreiding  naar 16 koopzondagen is meer dan genoeg als je alle belangen tegen elkaar afweegt. Welvaart is niet alleen maar werken en kopen, maar welvaart is in de ogen van het CDA ook een ‘rustdag’. Een moment van collectieve vrije tijd, waar tijd is om familie en vrienden te ontmoeten, voor sport, recreatie, bezinning, kortom een moment om op te laden. Ook voor de zelfstandig ondernemer en de werknemers. Er wordt wel gezegd door liberalen, ‘ach dan gaan die ondernemers toch lekker op een maandag dicht i.p.v. de zondag’. Maar hebben zij dan geen recht op vrije tijd met hun familie? De kinderen moeten op een maandag gewoon naar school. “”

 

“Het zijn juist de kleinere winkels die de binnenstad aantrekkelijk maken en voorkomen dat de stad een eenheidsworst is van grote ketens, die in elke stad te vinden zijn. 52 koopzondagen speelt vooral de grote ketens in de kaart, onder het mom van ‘keuzevrijheid’. Voor de kleinere ondernemers is dit een keuze tussen twee kwaden; 24-uurseconomie (7 dagen per week werken) of een flink omzetverlies aan de grote winkelketens. “

 

“]De discussie komt dit jaar nog in de raad aan de orde. Interessant is wat het standpunt van GroenLinks zal zijn, ze waren altijd tegen een algehele zondagsopenstelling, want de 24-uurseconomie botst natuurlijk hard met het thema duurzaamheid. Staat GroenLinks echt waarvoor ze pleiten of verkiezen ze de commercie boven duurzaamheid?

 

Ook de PvdA, de partij die op komt voor de arbeiders, zou zich toch aangesproken moeten voelen voor de gevolgen die dit heeft voor werknemers? Iets wat partijen als het CDA en de SP in ieder geval wel als belang meenemen in hun besluit. “