economie

18 okt 2017, 10:10

Economic Board Groningen stelt € 20.000 beschikbaar voor beste 5G pitch

Economic Board Groningen stelt € 20.000 beschikbaar voor beste 5G pitch

Na een succesvolle eerste editie in juni, houdt de Economic Board Groningen (EBG) op 19 oktober de tweede editie van het event EBG Pitch. Het pitchevent staat dit keer volledig in het teken van 5G.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Drie ondernemers pitchen hun beste idee met 5G aan jury en publiek. De ondernemer met het beste idee gaat er met € 20.000 vandoor an. De winnaar mag bovendien zijn idee komen testen in het 5G Lab in Groningen.

Jury en publiek

De jury - bestaande uit Ben Woldring, Carola Bos (IBM) en Jurjen Veldhuizen (Huawei) - bepaalt wie er met € 5.000 van het beschikbare bedrag vandoor gaat. Via een stem app kunnen de mensen in het publiek vervolgens de overige € 15.000 toebedelen aan hun favoriet.

Finalisten

Tijdens de selectiedag op 26 september zijn de drie finalisten geselecteerd.

Seismische data

Het gaat om Wil van Paridon van Respectis (Groningen), die een meetsysteem wil ontwikkelen dat seismische data kan omzetten in een prognosemodel om bevingen beter te kunnen beheersen. Om deze grote hoeveelheid gegevens snel beschikbaar te maken, is 5G nodig.

Slimme prullenbakken

Michel Suurmeijer van Mediacaster (Groningen) wil prullenbakken in Groningen en daarbuiten voorzien van sensoren. Deze moeten een signaal afgeven wanneer de prullenbak bijna vol is. 5G is onder andere nodig om de grote hoeveelheid data realtime te analyseren.

Veilig verkeer zelfrijdende bus

Frans van Waes van Vialis (Houten) wil ervoor zorgen dat zelfrijdende bussen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met gebruik van sensoren en 5G kunnen bussen actuele informatie ontvangen over de verkeerssituatie.