economie

25 nov 2013, 09:09

Ellenlange trein met miljoen kilo bielzen in Eemshaven

Ellenlange trein met miljoen kilo bielzen in Eemshaven

In de Eemshaven was onlangs een ongebruikelijk transport te zien. Een zeer lange trein vervoerde 1,7 miljoen kilo bielzen. Die zijn bestemd voor een nieuwe spoorlijn op het Waddeneiland Borkum. In de nabije toekomst zullen er in de Eemshaven veel vaker treinen gaan rijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorige week zijn er door middel van twee treintransporten in totaal 9.000 nieuwe betonnen spoorbielzen naar de Eemshaven gebracht. Vanuit de Eemshaven zijn deze bielzen overgeladen op vrachtwagens die met de veerdienst van AG EMS van Eemshaven naar Borkum zijn gevaren. Vanaf januari 2014 vinden daar dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor plaats.

 

Op het eiland Borkum worden deze bielzen -  met een totaal gewicht van circa 1.700.000 kilo -  gebruikt voor het vernieuwen van 6 km lang spoor.  Op dit tracé, tussen de veerhaven en de stad Borkum, liggen  nu nog op houten bielzen. Deze zijn na bijna 20 jaar dienst te hebben gedaan, aan  vervanging toe. 

 

Investering AGEms

De geleverde bielzen zijn van een speciaal fabricaat, van het type TBS900 BORKUM, die speciaal voor het smalspoor op Borkum worden gebruikt. De start van de werkzaamheden staat gepland voor januari 2014 en moeten voor Pasen, dus voor het begin van het toeristenseizoen, afgerond zijn.

 

De Eemshaven kon op deze manier al kennis maken met transporten voor spoorwegbouw, die toekomstig ook nodig zullen zijn voor het doortrekken van de spoorlijn Groningen - Roodeschool naar de Eemshaven.