economie

27 mrt 2012, 09:09

Drie ondernemingen Alfa-college Groningen naar regiofinale Jong Ondernemen

Een product ontwikkelen én tijdens de productie al benaderd worden door een uitgever. Dat overkwam Impact; een van drie ondernemingen die op 3 april strijden tijdens de regiofinale Jong Ondernemen in Leeuwarden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het onderwijsprogramma van Jong Ondernemen ontwikkelen studenten ondernemersvaardigheden door 'learning by doing'. Zaken doen in de praktijk met leveranciers en afnemers. Tijdens de regiofinale nemen MBO- en HBO-teams het tegen elkaar op in de strijd om de regionale titel. De regiofinale Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe) vindt plaats op dinsdag 3 april 2012 in de Stenden University in Leeuwarden. Drie van de vijf MBO-ondernemingen die in de finale staan, zijn van het Alfa-college!

Over de drie ondernemingen van het Alfa-college:

Impact: Dit wil ik als ik er niet meer ben!

Om het onderwerp 'de dood' meer bespreekbaar te maken heeft Impact een persoonlijk boek ontwikkeld waarin je kan opschrijven wat jij graag wilt wanneer je komt te overlijden. Impact bestaat uit vijf studenten van de opleiding Schoonheidsverzorging. De moeder van een van de studenten volgde een opleiding tot begrafenisondernemer en dat inspireerde de jonge ondernemers tot het maken van hun boek 'Dit wil ik als ik er niet meer ben!'.


De eerste 300 boeken zijn in productie en bovendien al verkocht. Impact is in onderhandeling met een uitgever die het boek wil overnemen. De ondernemers beleefden een intensieve periode. Naomi, directeur van Impact: "De dood is en blijft een heftig onderwerp om mee bezig te zijn. En wat ik heb geleerd is dat een onderneming alleen maar succesvol kan zijn als er goed wordt samengewerkt". Het boek is geschreven en ontworpen door de studenten. Voor Mariska, de accountant van Impact, heeft het boek bijgedragen aan haar eigen rouwverwerking. Met het overlijden van haar vader heeft ze samen met haar gezinsleden het afscheid voorbereid en begeleid. Het schrijven van het boek was "confronterend" maar ze heeft hierdoor veel input kunnen leveren voor het boek.

SeniorMedia: de digitale wandelstok voor de nieuwe generatie senioren Studenten van de opleiding Sport en Bewegen hebben SeniorMedia opgericht. Ze richten zich op 50-plussers en bieden hen cursussen aan om te leren omgaan met social media. Hiermee spelen de studenten in op de behoefte van senioren om meer contact te hebben met familie en vrienden. De jongen ondernemers gaan de cursussen zelf geven op de Sport en Bewegen locatie van het Alfa-college in Groningen. Ook is het mogelijk de cursus te organiseren in bijvoorbeeld een buurthuis.


Gewoon Mooier, Charm Alarm: een veilig sieraad De studenten van Gewoon Mooier richten zich ook op senioren. Zij ontwikkelden een sieraad voor ouderen die ze aan hun valalarm kunnen hangen. Op deze manier lijkt het alarm een mooi medaillon. Gewoon mooier heeft het sieraad, in goud- en zilverkleur verkrijgbaar, zelf in China laten produceren. De jonge onderneming richt zich met de verkoop van hun sieraad voornamelijk op ouderen in verzorgingstehuizen.