economie

11 dec 2016, 11:11

Dennis Molema en Bert Scholten winnen Hendrik de Vriesstipendium

Dennis Molema en Bert Scholten winnen Hendrik de Vriesstipendium

De Groningse kunstenaars Dennis Molema en Bert Scholten hebben zaterdag het Hendrik de Vriesstipendium gewonnen. Ze kregen de prijs uit handen van cultuurwethouder Paul de Rook. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars. Ze krijgen beide een geldbedrag van 6.000 euro om hun plannen te kunnen realiseren.

Dennis Molema ontwikkelde z’n plan ‘V-Harmony’. Hij wil met virtual reality historische en culturele plekken opnieuw tot leven wekken. Met het geld kan hij een begin maken. Dat doet hij dan ook met de Harmonie, een voormalige concertzaal aan de Oude Kijk In ’t Jatstraat.

Interactie
Bert Scholten wil muziek verbinden met animaties, tekst en performancekunst. Hij wil het stipendium gebruiken om daar objecten aan toe te voegen. Met ‘Niks was minder waar’ wil hij de interactie tussen hemzelf als kunstenaar en het publiek vergroten.

Na de prijsuitreiking vond er ook een boekpresentatie plaats van de winnaars van vorig jaar. Het stipendium schrijft namelijk voor dat de plannen binnen een jaar moeten worden gepresenteerd.

Talentontwikkeling
De jury van het Hendrik de Vriesstipendium bestond dit jaar uit Lennard Dost, Barend van Heusden, Lambert Kamps, Mary Kemperink en Henrike Scholten onder leiding van Mieke van der Star van Art Traces Amsterdam. Het Hendrik de Vriesstipendium is onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

(Foto van Knelis: Bert Scholten, Paul de Rook en Dennis Molema)