economie

15 sep 2015, 09:09

Debat in Groninger Forum over nieuw vrijhandelsverdrag TTIP (a.s.vrijdag 18 september)

Debat in Groninger Forum over nieuw vrijhandelsverdrag TTIP (a.s.vrijdag 18 september)

Komende vrijdagavond 18 september om acht uur begint er in het Groninger Forum aan het Hereplein 73 een debat over het nieuwe vrijhandelsverdrag TTIP, tussen Europa en de Verenigde Staten. Dat verdrag leidt tot heftige discussies tussen voor- en tegenstanders. Daarvan komen enkele bekende sprekers naar Groningen, onder wie Agnes Jongerius (PvdA-Europarlement) en Marhijn Visser (VNO internationale economie).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Verenigde Staten en Europa onderhandelen al een flinke tijd over een vrijhandelsverdrag: TTIP. Het verdrag moet de handel tussen Amerika en Europa vergemakkelijken. Volgens de voorstanders gaat het verdrag Nederland tussen de anderhalf en vier miljard euro per jaar opleveren. Tegenstanders vinden dat wishful thinking en benadrukken de inbreuk die het verdrag zou kunnen betekenen op de manier waarop wij produceren. Het lijkt straks niet langer mogelijk producten als met chloor behandeld kippenvlees en schaliegas tegen te houden.

 

Er is één speciaal onderdeel van het verdrag dat heel veel vragen oproept: dat is de manier waarop straks geschillen tussen handelspartners worden opgelost. Daar gaat geen nationale rechter meer over, maar een speciale arbitragecommissie. Bedrijven kunnen zelfs overheden voor de commissie slepen. Wordt Rutte straks door Coca Cola of Monsanto gedaagd? Wat moeten we als gewone burger en doorsnee consument van dit verdrag denken? Wegen de voordelen tegen de nadelen op?

 

Aan het woord komen onder anderen Agnes Jongerius (PvdA-Europarlement), George de Roos (international relations officer van het FNV) en Marhijn Visser (VNO internationale economie). Hans Harbers leidt het debat. Vooraf houdt econoom Tristan Kohl (RUG) een inleiding. Halverwege de avond vertelt Roos van Os van SOMO (Stichting Onderzoek Mulitnationale Ondernemingen) wat we eten na ondertekening van TTIP. Alle aanwezigen krijgen daarvan letterlijk een voorproefje.