economie

12 okt 2016, 21:09

Toeristen geven Groningen een dikke 8,4. Maar wat zijn de grootste trekpleisters van Stad?

 Toeristen geven Groningen een dikke 8,4. Maar wat zijn de grootste trekpleisters van Stad?

De waardering van toeristen voor Groningen neemt toe. Zowel dagbezoekers als verblijfstoeristen waarderen de stad Groningen zeer positief.  Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Marketing Groningen en de gemeente is uitgevoerd. Als rapportcijfer geven de toeristen Groningen een 8,4. Wat zijn de belangrijkste trekpleisters?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Recreatief winkelen (inclusief de markt) en de historische bezienswaardigheden blijken de belangrijkste redenen om Groningen te bezoeken.

De goede sfeer in de stad en het aanbod van winkels en horeca dragen er ook aan bij dat bezoekers langer in de stad blijven. Naast een bezoek aan de winkels, de markt en de horeca wordt door zo’n 10% tot 15% van de Duitse dagrecreanten de Martinitoren en/of het Groninger Museum bezocht en/of een rondvaart door de grachten gemaakt.

Een en ander blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Sweco in de periode tussen juni 2015 en december 2015.  Ten opzichte van voorgaande metingen onder toeristen en dagbezoekers is de waardering voor de stad gestegen. Het aantal bezoekers uit het buitenland, met name Duitsland, stijgt.

Wethouder Joost van Keulen van onder meer Toerisme en Recreatie is blij met de mooie 8,4 die de stad als rapportcijfer krijgt:  “Toerisme is een belangrijke sector voor de economie van Groningen en het is natuurlijk geweldig dat bezoekers zo positief zijn over wat de stad en met de ondernemers in deze stad hen bieden.”

In het onderzoek zijn twee groepen bezoekers onderscheiden: Nederlandse en buitenlandse verblijfstoeristen die in de stad Groningen hebben overnacht en Duitse dagrecreanten die vanuit eigen huis of een logeeradres elders de stad bezoeken. Beide groepen hebben dezelfde waardering voor Groningen.NBTC-NIPO onderzoek


De resultaten van de Sweco-enquête sluiten aan bij de resultaten van een doorlopend onderzoek van NBTC-NIPO Research, waarin de waardering voor Groningen ook hoog is. Volgens NBTC-NIPO vinden bezoekers dat het winkelaanbod in Groningen verbeterd is ten opzichte van een jaar geleden. Steden met unieke en bijzondere winkels zijn Deventer, Groningen en Haarlem.  Groningen en Rotterdam organiseren bovengemiddeld veel evenementen, zo blijkt uit dit onderzoek.