economie

03 apr 2017, 14:02

Congresbureau en Martiniplaza halen topcongressen naar Stad

Congresbureau en Martiniplaza halen topcongressen naar Stad

Top-wetenschappers op het gebied van evolutiebiologie uit de hele wereld komen in augustus naar Groningen. Het Groningen Congresbureau en Martiniplaza zijn er in geslaagd om twee prestigieuze congressen naar e stad te lokken. Hoteliers zullen daar handenwrijvend kennis van hebben genomen, want er komen meer dan 2000 wetenschappers op af.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee van de grootste evolutiebiologie congressen in Europa komen naar Groningen. De ‘European Society of Evolutionary Biology congress (ESEB 2017) en de ‘International Society for Evolution, Medicine & Public Health (ISEMPH 2017)’ trekken gezamenlijk ruim 2000 wetenschappers van over de hele wereld. Tussen deze wetenschappers zitten Svante Pääbo, Linda Partridge en Stephen Stearns. Gezamenlijk met vijf anderen zijn deze drie grote namen de zogeheten ‘Keynote Speakers’ tijdens beide congressen die plaatsvinden tussen 18 en 25 augustus.

De ISEMPH 2017 is een jaarlijks terugkerend evenement dat wetenschappers, leraren, doctoren en studenten bij elkaar brengt om nieuwe initiatieven op het raakvlak van evolutiebiologie en de medische wetenschappen te bespreken. Onderwerpen die tijdens het congres aan bod komen zijn onder andere infectieziekten, stofwisselingsziekten, antibiotica resistentie, veroudering en evolutie van kanker.

Dit congres vindt plaats van 18 tot en met 21 augustus. De eerste twee dagen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de laatste dag in het Groninger Congres Centrum MartiniPlaza overlappend met de eerste dag van ESEB 2017. 

ESEB 2017

Van 20 tot en met 25 augustus vindt ESEB 2017 plaats  in  MartiniPlaza. Dit is het twee-jaarlijkse internationale congres van evolutiebiologen en trekt een groot aantal academici vanuit de hele wereld. Sprekers met grote namen, stuk voor stuk dé specialisten in hun specifieke veld, zorgen ervoor dat de limiet voor het aantal  deelnemers  razendsnel wordt bereikt. 
 

Keynote Speakers

Svante Pääbo is een echte ‘hot-shot’ in zijn vakgebied. De directeur van het Max Plank Instituut voor Evolutionaire Antropologie is wereldberoemd geworden vanwege zijn onderzoek naar Neanderthalers, de voorlopers van de huidige mens. Op maandag 21 augustus spreekt Pääbo voor een volle zaal over de evolutie van de mens en oer-ziekten. 

Hetzelfde geldt voor Stephen Stearns (Yale University), de grondlegger van beide congressen, die een lezing geeft over het belang van belang van evolutionaire kennis in de medische wetenschappen en Linda Partridge (Max Plank Instituut voor Ouderdomsbiologie) over Healthy Ageing (gezond ouder worden). In totaal zullen er meer dan 350 wetenschappelijke lezingen plaatsvinden en 1000 posters over onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Overige activiteiten

Naast het wetenschappelijke programma vinden er specifieke activiteiten plaats voor het algemene publiek. Zo heeft ESEB 2017 een locatie op het Noorderzon-terrein waar het publiek kennis kan maken met allerlei aspecten van de evolutionaire biologie. Meer informatie over beide congressen en alle (publieks-)activiteiten is te vinden op de website www.eseb2017.nl.

Organisatie

De organisatie is in handen van het Groningen Congres Bureau, die in nauwe samenwerking met MartiniPlaza en het organiserend comité al een aantal jaren bezig is met de voorbereidende werkzaamheden.