economie

12 aug 2018, 10:10

'CityHub voor duurzame stadsdistributie' van start gegaan

'CityHub voor duurzame stadsdistributie' van start gegaan

DHL Express is zaterdag in Groningen van start gegaan met een 'CityHub voor duurzame stadsdistributie'. De opening werd verricht door Bauke Mollema.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een lokale operationele vestiging met winkelfunctie, van waaruit met name fietskoeriers pakketten bezorgen en afhalen en waar consumenten zendingen ook zelf kunnen ophalen en versturen. Voor grotere pakketten wordt gebruik gemaakt van elektrische bestelauto’s. Bauke Mollema arriveerde  op de 'Cubicycle', een containerfiets, bij de CityHub aan de Zonnelaan  in winkelcentrum Paddepoel. 

 

De fietsen maken gebruik van speciale centraal voorgeladen standaard containers. Deze worden gevuld met pakketten afgeleverd op de CityHub en daar geplaatst op een speciale fiets, de zogenaamde Cubicycle. Daarmee past het geheel binnen de gestandaardiseerde logistieke processen van DHL. En dat is een belangrijke voorwaarde voor het op lange termijn welslagen van deze op duurzaamheid gerichte oplossing.

 

City-Hub toepassingen

 

Het CityHub-concept draait om een container van een kubieke meter, met het formaat van een Europallet van 80x120 cm en een hoogte van 100 cm. Deze wordt met een bestelwagen en speciale trailer of een vrachtwagen naar de stad gereden om daar op een fiets, de zogenaamde Cubicycle, gerold te worden.

 

Dezelfde container past tevens op een Cubivan, een elektrische pickup-truck, die ingezet wordt als routes niet efficiënt per fiets bediend kunnen worden. In alle gevallen zijn de containers op regionale vestigingen voorgeladen met zendingen. De CityHub fungeert bovendien als ServicePoint voor consumenten en (e-commerce) bedrijven voor het afhalen, retourneren en verzenden van met name online bestellingen. Daarmee worden emissiereductie en efficiencyverbetering gecombineerd tot een duurzame vervoersoplossing.

 

Wereldwijde primeur

 

Groningen heeft met de CityHub, volgens DHL,  een wereldwijde primeur binnen het 220 landen tellende expresnetwerk. Nederland geldt als bedenker en proeftuin voor verschillende duurzame bezorgoplossingen die wereldwijd ingezet worden. Dat past bij de aangescherpte milieudoelstelling van DHL dat marktleider wil worden in groen vervoer door in 2050 alle logistiek gerelateerde emissie tot nul te hebben teruggebracht.

 

Dat lijkt ver weg, maar kan alleen bereikt worden door nu te verduurzamen. Ook de CityHubs in Groningen en - later deze maand ook in Tilburg - dragen bij aan die doelstelling. Door het inrichten van een CityHub kunnen de laatste kilometers met de fiets gedaan worden. Iedere fiets vervangt een reguliere dieselauto wat gelijk staat aan 8 ton CO2 vermindering per jaar.