economie

17 mrt 2011, 19:07

Bus vol schoonmakers uit Groningen zaterdag naar “Dag van de Schoonmakers”

Exact 1 jaar geleden stapten honderden schoonmakers voor het eerst uit de onzichtbaarheid. Onder hen waren ook moedige Groningers. Ze staakten uiteindelijk 9 weken lang en daarmee zou hun staking de geschiedenis in gaan als de langste Nederlandse staking sinds 1933. Aanstaande zaterdag 19 maart, vieren zij de Dag van de Schoonmakers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze zijn trots op hun groeiende kracht, maar ze kondigen ook een nieuw offensief aan tegen de voortdurende prijzenoorlog in de schoonmaaksector. De schoonmakers presenteren het boek TEGENMACHT- van schrijver Pien Heuts. Zij onderzocht de achtergrond en oorzaak van de staking. De schoonmakers overhandigen het eerste exemplaar aan Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In Tegenmacht komen de schoonmakers prominent voor en wordt ook de schoonmaakdirecteur Ruud Danklof van Hago geïnterviewd. In het boek uiten opmerkelijk genoeg niet alleen schoonmakers maar ook schoonmaakdirecteuren en prominente deskundigen als Herman Wijffels en Marcel van Dam scherpe kritiek op de prijzenoorlog in ondersteunende en belangrijke sectoren als de schoonmaak.

Tijdens de Dag van de Schoonmakers voeren de schoonmakers enkele spectaculaire acties en openen ze het 'Afvalmuseum' midden op Utrecht cs. Op dezelfde plek die honderden schoonmakers exact 1 jaar geleden 5 dagen en nachten lang bezet hielden.


Vanuit Groningen vertrekken de schoonmakers zaterdag om 8.45 per bus vanaf het FNV-kantoor aan de Leonard Springerlaan 23 in Groningen.