economie

27 aug 2014, 21:09

Burgemeester Rika Pot trots op vernieuwing Appingedam en rest van Eemsdelta

Burgemeester Rika Pot trots op vernieuwing Appingedam en rest van Eemsdelta

In de Groningse media is vaak veel aandacht voor nieuwbouw en vernieuwing van de stad Groningen, maar ook in noord-Groningen is sprake van vernieuwing en opmerkelijke architectuur. Onder meer in Appingedam. Burgemeester Rika Pot is trots op de stadsvernieuwing van het oude Appingedam, waar zorgvuldig wordt gewerkt aan vernieuwing, met behoud van het oude karakter. Eerder al was burgemeester Pot actief in Ten Boer waar mede onder haar leiding dit dorp werd vernieuwd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Volgens de burgemeester wordt er niet alleen in Appingedam, maar ook in Delfzijl, Eemsmond en Loppersum al jaren gewerkt aan verbetering van de leefbaarheid in deze vier gemeenten, die samen de zogenaamde DEAL-gemeenten vormen. De vernieuwing gebeurt op basis van een 'Woon- en leefbaarheidplan Eemsdelta'.

 

Dat plan was het antwoord op een verwachte daling van het aantal inwoners. De uitvoeringsplannen die sindsdien zijn gemaakt, werden ontwikkeld door de vier gemeenten samen met het MKB, onderwijsinstellingen, corporaties en zorg- en welzijnsinstellingen in de vier gemeenten. Het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta is ondertekend door 35 partijen uit de genoemde sectoren, een unieke ontwikkeling.

 

‘Dat plan is nu in uitvoering, en de resultaten worden zichtbaar. Zo willen we werken aan vitale regionale centra, bijvoorbeeld in Delfzijl, Appingedam en Uithuizen, waar we de kracht en potentie van centrumvoorzieningen proberen te versterken. Dat doen we in goede samenwerking met de ondernemers in de detailhandel, voor hun een goede steun in de rug, MKB Noord-Nederland, corporaties en zorginstellingen. Ik vind dat we dankzij die samenwerking al veel goede stappen hebben gezet’, aldus mevrouw Pot.

 

Volgens haar is het versterken van de leefbaarheid terecht ook een belangrijk thema voor de Dialoogtafel, waar geld verdeeld wordt voor noord-Groningen als compensatie voor de aardbevingsschade.

 

‘In de Eemsdelta vindt veel herstructurering van woningen en herschikking van voorzieningen plaats. Daarvoor worden soms woningen, scholen en instellingen gesloopt maar vindt er vooral vernieuwing of nieuwbouw plaats en daar zijn we erg trots op. Het heeft onder meer geleid tot opmerkelijke nieuwbouw in bijvoorbeeld Appingedam en Delfzijl, tot fraaie dorpsvernieuwing in Middelstum en Loppersum en tot een sport-, speel- en leerpark met een brede school in Uithuizen. Het gaat daarbij soms ook om projecten van landelijk bekende architecten, zoals de prachtige brede school van architect Herman Hertzberger in Opwierde. Al deze ontwikkelingen vergroten de leefbaarheid in onze regio, en versterken daarmee de economie. Dat is iets waar we hier echt trots op kunnen zijn. Vooral ook omdat het gaat om resultaten van gezamenlijk gedragen beleid. De samenwerking in ons gebied is de sleutel tot succes!’

 

‘Ik geloof helemaal in de warme aanpak: samen de schouders er onder zetten. Inwoners, bedrijven, instellingen en gemeenten. De trots is er, de beleving ook. Maar er valt nog zo ontzettend veel te doen. Gelukkig staan de neuzen in onze regio dezelfde kant op. En alle resultaten die we kunnen laten zien op het gebied van leefbaarheid, economie, zorg,  stads- en dorpsvernieuwing tonen aan dat we op de goede weg zijn!’, aldus burgemeester Rika Pot.

 

Bron en meer informatie:

 

 www.eemsdelta.nl

 

 

 

 

Overdiep: een nieuwbouwproject met winkels en woningen in Appingedam.
Overdiep: een nieuwbouwproject met winkels en woningen in Appingedam.
De nieuwe brede school in Opwierde van de bekende Nederlandse architect Herman Hertzberger.
De nieuwe brede school in Opwierde van de bekende Nederlandse architect Herman Hertzberger.