economie

08 apr 2013, 22:10

Buitenlandse belangstelling voor sociale ondernemingen in Delfzijl

Op 11 en 12 april 2013 brengen 47 bezoekers uit 15 verschillende landen een bezoek aan ondermeer de sociale ondernemingen in Delfzijl. CMO Groningen ontvangt de gasten in het kader van het Europese project CASES WORK (Lifelong Learning Program). De landen wisselden eerder elders kennis en ervaring uit over social enterprises.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wethouder van Delfzijl, Thea van der Veen begroet de bezoekers tijdens de lunch in De Gasterij, een mooi voorbeeld van een social enterprise.

 Restaurant De Gasterij in de foyer van de brede school in Delfzijl is een initiatief van Trijn Zwerver uit de wijk Tuikwerd. Naast het restaurant is er ook een winkel in tweedehands kleding; Re-wear. “De Gasterij wordt gerund door vrijwilligers, allemaal kookliefhebbers”, vertelt Zwerver. “De vrijwilligers zijn multifunctioneel inzetbaar, zo zorgen zij voor gezonde en verantwoorde maaltijden, serveren ze de borden en houden ze het restaurant schoon.”

De 47 buitenlandse gasten bezoeken verder de Dienst Sociale Werken in de stad Groningen, restaurant De Globe van Humanitas en het Noorderpoortcollege in de Euroborg, waar leerlingen een avondmaal bereiden en serveren. Een deel van de gasten brengt de volgende dag een bezoek aan Schiermonnikoog.

Ook 15 studenten uit Portugal, Polen, Hongarije en Tsjechië vergezellen de groep. Zij worden ondergebracht in Stee in Stad, een sociale onderneming in de Korrewegbuurt van Groningen.