economie

09 jan 2018, 13:01

Brouwerijen gaan samen donker Gronings stadsbier maken: d’Olle Grieze

Brouwerijen gaan samen donker Gronings stadsbier maken: d’Olle Grieze

Ze willen even laten zien wat ze kunnen: Groningse en andere noordelijke bierbrouwers gaan volgende week samen een speciaal stad-Groningse biertje brouwen: d’Olle Grieze. Nog nooit eerder werden zóveel brouwerijen betrokken bij het maken van één biersoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningse brouwers gaan volgende week samen met andere noordelijke brouwerijen voor de achtste keer een typisch Gronings stadsbier brouwen: d’Olle Grieze. Het betreft een Schwarz bier, dat dinsdag 16 januari wordt gebouwen bij Brouwerij Pivo Brouwers aan de Kerklaan  in Haren

 

Dinsdag 16 januari wordt namelijk de achtste editie van d’Olle Grieze gebrouwen: een Schwarz bier (ondergistend, donker en doordrinkbaar bier met geroosterde tonen, die voornamelijk in midden-Duitsland wordt gebrouwen). Dit jaar is het een extra speciaal jaar, omdat het de grootste collaboration brew van Nederland gaat worden: een gezamenlijk gebrouwen bier door 16 brouwerijen.

 

Acht jaar

 

Het wordt niet alleen door de Groningse brouwers gebrouwen, maar zal dit jaar uitgebreid worden tot Drenthe en Friesland.

 

Al acht jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk gaat. De voorgaande twee keren werd het bier in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus en Bax.

 

Pivo Brouwers

 

Dit jaar is de keuze gevallen op onze brouwerij: ‘Pivo Brouwers’ in Haren. Samen met brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen wordt de expertise gedeeld en gezamenlijk een recept gemaakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van lokale producten, zoals donkere haver en hop geteeld in Groningen. Ook Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout aan dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland.

 

Bierdiner Martinikerk

 

Het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 11 april. Ook wordt er naast het brouwen van d’Olle Grieze een brouwwedstrijd georganiseerd, voor zowel amateurs als professionals. De winnaars van het beste Schwarzbier worden bekend gemaakt tijdens het bierfestival in Groningen op zaterdag 14 april. 

 

 

Brouwerij Pivo in Haren, aan de Kerklaan.
Brouwerij Pivo in Haren, aan de Kerklaan.