economie

19 jul 2016, 10:10

BLOG: Groningse zakenvrouwen in China – te gast in ChongQing: stad met 35 miljoen inwoners

BLOG: Groningse zakenvrouwen in China – te gast in ChongQing: stad met 35 miljoen inwoners

Op www.gic.nl vandaag een eerste Blog van drie Groningse zakenvrouwen uit China. Marion Tjin-Tjam-Sjin van Splendid China, Xandra Groenewold van Pro-Time BV en Haskia Kramer van Reisbureau Internoord maken deel uit van een delegatie van elf ondernemende vrouwen. Tijdens een speurtocht door China zoeken zij naar overeenkomsten, maar zeker ook naar het grote onderscheid om daarmee hun eigen blik te verruimen. Hieronder hun eerste bijdrage:
 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

The Quest for China continues…..met de Chinese quest for Noord-Nederland!

Op de 27e verdieping van het Hilton hotel in ChongQing zitten we achter de laptop te werken. Achter ons de contouren van de immense stad ChongQing. Een stad waarvan bijna nog niemand heeft gehoord, maar wat toevallig wel de grootste stad van de wereld is met 35 miljoen inwoners (foto onder).

We waren hier al eerder, April vorig jaar. http://questforchina.jimdo.com En hadden in deze bizarre stad een borrel en diner met 60 zakenvrouwen uit ChongQing. Elf Noord-Nederlandse zakenvrouwen die uit nieuwsgierigheid op verkenningstocht gingen. Wat we tijdens de Quest for China hier ontdekten was een enorme dynamische verrassende stad, volop in ontwikkeling en ondanks die 35 miljoen mensen met meer overeenkomsten met Groningen dan je zou denken.

Ondanks de mogelijkheden en de grootsheid hier toch altijd in de schaduw van steden als Shanghai en Beijing waar 'het' gebeurt. Industriestad ChongQing ontwikkelt zich razendsnel. De middenklasse groeit elk jaar met duizelingwekkende cijfers . Kortom; we roken de ondernemers-kansen letterlijk boven de sterke hotpot-geur (local dish).

 

Het liet ons niet los. We hielden contact met sommige van de vrouwen, met het consulaat en met de zakenclub voor vrouwen Womansfederation hier in ChongQing. Deze netwerkclub met sterke banden met de overheid waar ze hier allemaal lid van zijn. En dus ging Marion in januari zelf nog eens deze kant op.

Hadden zij het ook als bijzonder ervaren? Zijn ze geïnteresseerd om ook een bij ons te kijken? Zijn ze nieuwsgierig genoeg naar dat wat ons onderscheid maar vooral om zelf te ontdekken dat er meer overeenkomsten zijn dan je zou denken. En dat er kansen liggen om dingen samen te doen.


Tot onze verrassing bleek dat het geval. Aarzelend maar nieuwsgierig zijn ze, onze ChongQing vrouwen. Dus nu ruim een jaar later zijn we terug in ChongQing. Xandra ingevlogen vanuit Amsterdam, Marion vanuit Shanghai. De komende dagen staan in het teken van bezoeken aan de eerder opgedane persoonlijke contacten, waarbij het doel is de band tussen ChongQing en Noord-Nederland verder te versterken.

Zo staan o.a. op de agenda besprekingen met de manager van een grote supermarktketen (400 stuks), de manager van Finnair hier in ChongQing- beiden overigens vrouw - een etentje met vrouwelijke ondernemers van de eerder genoemde ChongQing womansfederation en een lunch met de European Union Chamber of Commerce in China (ook een vrouw, geen toeval denken wij)

Ook het Nederlands Consulaat in ChongQing wordt niet vergeten. En uiteraard wat er verder maar op ons pad komt wanneer het gaat over oa toerisme, landbouw en uitwisseling van kennis en netwerk voor Noord-Nederland. Met als ultiem doel om de vrouwelijke ondernemers van ChongQing geïnteresseerd te krijgen voor een trip naar Noord-Nederland.


 

Word vervolgd!

Marion Tjin-Tjam-Sjin Splendid China
Xandra Groenewold Pro-Time BV

Haskia Kramer Internoord
 

Toasten en speechen tijdens het diner. De Groningse vrouwen werden zeer hartelijk ontvangen.
Toasten en speechen tijdens het diner. De Groningse vrouwen werden zeer hartelijk ontvangen.