economie

10 mrt 2013, 14:02

Bevrijdingsmunt uit 1995 zorgt voor gift voor VVV's en Oranje Comité Loppersum

Directeur Carin van der Velde van Top van Groningen (VVV's Noord Oost Groningen) en John Klooster en Henri van der Beek van St. Oranje Comité Loppersum, zijn afgelopen vrijdag blij verrast met een financiële gift van Stichting RANOG (Stichting Regionale Activiteiten Noord Oost Groningen).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze waren naar Hotel Het Wapen van Leiden in Appingedam gelokt voor deze verrassing.
Stichting RANOG is ontstaan naar aanleiding van het vijftig jarig bevrijdingsjubileum in 1995. Een aantal actieve en creatieve vrijwilligers uit de gemeentes Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Loppersum en Ten Boer hebben toen in alle gemeentes een groot vuurwerk georganiseerd. Er is meegewerkt aan het ontvangst van oud strijders uit Canada en er is toen een tocht gemaakt met oude legervoertuigen door de regio. Daarnaast zijn er op 6 plaatsen parachutisten gedropt uit oude Dakota's en vlogen er op 5 mei 1995 oude jagers en een bommenwerper over de regio. De festiviteiten zijn afgesloten met een bevrijdingsconcert.

Om alles te bekostigen is in 1995 een munt geslagen en uitgebracht door de stichting die veel mensen nog wel in huis hebben. Het Bevrijdingsvijfje. Een munt die vijf gulden waard was en tijdelijk als geldig betaalmiddel werd gebruikt in de 5 gemeentes. Aangezien veel mensen de munt als herinnering hebben bewaard, is het mogelijk geweest om de activiteiten te bekostigen.

Dit jaar is Stichting RANOG opgeheven en het resterende geld komt ten goede aan de organisaties uit regio Noord Oost Groningen die in het verleden actief betrokken zijn geweest met de Stichting. Uit handen van Rikus Jager, voorzitter van St. RANOG, kregen Top van Groningen en het Oranje Comité Loppersum een cheque overhandigd. De bijeenkomst werd afgesloten met het traditioneel eten van pannenkoeken.