economie

01 dec 2016, 10:10

Nobelprijswinnaar Ben Feringa stond woensdag in de schijnwerpers

Nobelprijswinnaar Ben Feringa stond woensdag in de schijnwerpers

De Groningse Nobelprijswinnaar Ben Feringa stond woensdag flink in de schijnwerpers. Feringa hield aan het einde van de middag z’n Nobellezing in een volle Martinikerk. Ook staat er vanaf woensdag een levensgrote nanocar, de spectaculaire uitvinding van Feringa. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit. De nanocar is vanaf vandaag 15.00 uur tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw (Broerstraat 5) om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

De nanocar heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en wordt woensdagmiddag vergezeld van de Jouw-energie-van-morgen-truck van waaruit RUG-medewerkers uitleg zullen geven over Feringa’s uitvinding. De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.                                  

Naast de levensgrote nanocar is er nu ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december. Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

 

Explanimation: Why Ben Feringa has been awarded the Nobel Prize for Chemistry

Bij de entree van het Universiteitsmuseum Groningen is vanaf 1 tot en met 31 december een mini-expositie van De Verhalen van Groningen te zien over Groningse Nobelprijswinnaars. De mini-expositie loopt vooruit op een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen die vanaf 26 januari te zien is in het Universiteitsmuseum.

Akkoord van Groningen
De levensgrote nanocar, de projectie op de Martinitoren, de ’explanimation’ en de selfie-actie zijn onderdeel van de ‘Groningen, City of Talent’-campagne van het Akkoord van Groningen. Met deze campagne biedt het Akkoord Groningse talenten een platform waarop ze hun talent kunnen delen met de rest van de wereld.

De nobellezing van Ben Feringa is hieronder terug te zien. 

Feringa Nobel Lecture - Livestream